Smanjuju zakupe firmama bliskim DPS-u

Firma “Prohouse” Dušana Bana u čijim prostorijama su smještena dva državna organa pristala da spusti cijenu zakupa. Uprava pregovara o smanjenju cijena sa zakupodavcima, među kojima su i firme Bemax i Savana Commercial Retail. Postoji mogućnost da se iznosi koriguju, ukoliko dođe do dogovora. U suprotnom, Uprava će biti prinuđena da prekine saradnju

49990 pregleda 126 reakcija 93 komentar(a)
Samo za ovaj prostor godišnja ušteda iznosi više od 21.500 eura: Zgrada Prohouse u Podgorici, Foto: Prohouse.me
Samo za ovaj prostor godišnja ušteda iznosi više od 21.500 eura: Zgrada Prohouse u Podgorici, Foto: Prohouse.me

Uprava za katastar i državnu imovinu do sada je uspjela da za više od 800.000 eura smanji iznos zakupnine koja plaća za potrebe smještaja državnih institucija i parlamentarnih partija, a nedavno je ugovoren i smanjen zakup prostora kompanije Dušana Bana “Prohouse” u Podgorici.

Time će, kazali su “Vijestima” iz Uprave, samo za ovaj prostor godišnja ušteda iznositi više od 21.500 eura.

To nijesu jedini pregovori o smanjenju zakupa koje Uprava vodi, a među zakupodavcima ima dosta kompanija, poput ove Duška Bana, koje su bliske prethodnom režimu i Demokrtaskoj partiji socijalista.

”Uprava za katastar i državnu imovinu još pregovara o smanjenju cijena sa određenim zakupodavcima, među kojima su i firme Bemax i Savana Commercial Retail, te stoga postoji mogućnost da se iznosi koji se izdvajaju za zakupe dodatno koriguju ukoliko dođe do dogovora sa zakupodavcima, u suprotnom, Uprava će biti prinuđena da prekine saradnju sa istima i traži povoljnije uslove kako bi dodatno smanjila troškove iz budžeta”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprave na čijem je čelu Koča Đurišić.

Đurišić
Đurišićfoto: Privatna arhiva

Formalni vlasnik kompanije Bemax je Veselin Kovačević, a kako je on sam nedavno kazao u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti, neformalni je Ranko Ubović, blizak Demokratskoj partiji socijalista. Kovačević tada nije želio da komentariše spekulacije da iza kompanije stoji i Milan Roćen, nekadašnji šef crnogorske diplomatije, a sada eksterni saradnik crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Vlasnik kompanije Savana Commercial Retail je Veselin Mijač, koji takođe važi za biznismena bliskog bivšem DPS režimu.

”Zaključen je novi ugovor zakupu sa firmom Prohouse, za potrebe Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Monteorganike, sa sniženom cijenom zakupa. Tako je, umjesto ranijih 14.501,85 eura na mjesečnom nivou, Uprava sada dužna da plati 12.705 eura. Samo za ovaj poslovni prostor ušteda je 21.562,20 eura na godišnjem nivou”, naglašavaju iz Uprave.

Navode i da je za jedan od poslovnih prostora koji Uprava zakupljuje za potrebe Centra za obuku u sudstvu i tužilaštvu, u Ulici serdara Jola Piletića u Podgorici, ranije plaćana zakupnina u iznosu od 5.687 eura na mjesečnom nivou, dok se sada za isti prostor izdvaja 4.549,60 eura.

”Što na godišnjem nivou predstavlja uštedu od preko 13.000 eura. Ovaj ugovor Uprava je zaključila sa firmom Ribnica commerce iz Podgorice. Od iste firme i na istoj lokaciji, Uprava zakupljuje još jedan poslovni prostor za potrebe Centra za alternativno rješavanje sporova po cijeni od 3.339,60 eura mjesečno, dok je ranije isti prostor zakupljivan po cijeni od 4.174,50. I ovdje je napravljena ušteda od preko 10.000 eura na godišnjem nivou”, pojasnili su iz Uprave.

Iz Uprave su podsjetili da su tokom prošle godine ukupan iznos zakupnina uspjeli da smanje i da je ušteda iznosila 400.000 eura.

Trenutno se potpisuju novi ugovori za 2022, a za sada je iznos zakupnina smanjen za 409.000 eura. Tokom prošle i u dva mjeseca ove godine, ušteda na zakupu prostora za državne organe i parlamentarne partije je više od 800.000 eura.

”Kada je u pitanju plaćanje zakupnine za potrebe smještaja državnih institucija i parlamentarnih partija u 2020. godini Uprava za katastar i državnu imovinu je izdvajala iznos od 3.120.000 eura”, podsjetili su.

Iz Uprave ističu i da su “sproveli niz aktivnosti u cilju smanjenja zakupnine, pa u 2021. godini nije produžila ugovore o zakupu za prostore za kojima je prestala potreba”.

”Napravljena je ušteda od 400.000 eura, čime je u 2021. godini izdvojen iznos od ukupno 2,72 miliona eura. Između ostalog, raskinut je ugovor sa fizičkim licem N. Š. za magacinski prostor za potrebe Suda za prekršaje u Podgorici, za koji se plaćala mjesečna zakupnina u iznosu od 2.044,90 eura, što je na godišnjem nivou iznosilo 24.538,80 eura. Takođe, nakon što je Uprava preduzela niz planiranih mjera i utvrdila da više ne postoji potreba ni za magacinskim prostorom u Nikšiću, koji se iznajmljivao za potrebe Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Uprave za inspekcijske poslove, raskinula je ugovor. Iznos zakupnine na mjesečnom nivou za ovaj prostor iznosio je 6.767,53 eura, odnosno 81.210,36 za godinu. Ovaj ugovor bio je zaključen sa firmom NTC Logistics. Sve ovo ukazuje na činjenicu da se Uprava domaćinski odnosi prema novcu građana”, zaključili su iz Uprave.

Bonus video: