CŽI: Minićeva dokumentacija činjenično demantuje ŽPCG

Centar za željeznička istraživanja je, kako su kazali, iznenađen izjavom Menađzmenta ŽPCG da je Minić KV–automehaničar i kako su rekli, nije jasno sa kojim razlogom je to saopšteno i zašto obmanjuju javnost o njegovoj stručnoj spremi
91 pregleda 2 komentar(a)
Dragomir Minić, Foto: Vijesti
Dragomir Minić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 25.10.2017. 13:43h

Centar za željeznička istraživanja (CŽI) sa pažnjom prati zbivanja u Željezničkom prevozu Crne Gore (ŽPCG) u vezi sa štrajkom radnika to preduzeća Dragomira Minića, kazali su iz CŽI.

Radnik Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), Dragomir Minić, počeo je u ponedjeljak štrajk glađu u holu Upravne zgrade zbog, kako je saopštio, odnosa rukovodstva ŽPCG prema njemu.

Iz ŽPCG su potom kazali da nisu imali zakonskog osnova da rasporede Minića.

Kako su kazali iz CŽI, žele da povodom toga upute na par činjenica.

"Dragomir Minić je zasnovao radni odnos u OOUR (osnovna organizacija udruženog rada) za vuču vozova Titograd 1975. godine kao KV automehaničar. Godinu dana je radio na održavanju dizel vučnih vozova. Od 01.09.1976. do 10.06.1977. godine, upućen je od strane OOUR za vuču vozova u Željeznički obrazovni centar Beograd gdje je sa grupom od preko 40 kandidata raznih profila(kv bravari, kv elektromehaničari, kv automehaničari) savlado program stručnog osposobljavanja za zanimanje mašinovođa. Pred ispitnom komisijom ŽTO (željeznička transportna organizacija) Titograd je polagao stručni ispit za zanimanje mašinovođa dizel vučnih vozila dana 05.04.1975. godine, o čemu mu je izdato Uvjerenje br.4247/1 .Tim Uvjerenjem je stekao pravo upravljanja dizel vučnim vozilima", kazali su iz CŽI.

Kako ističu - Minić je stekao zvanje mašinovođe dizel vučnih vozila na željeznici.

"Sve naprijed navedene radnje su u skladu sa Pravilnikom 646 o stručnoj spremi radnika koji neposredno učestvuju u vršenju željezničkog saobraćaja. Dakle, g-din Minić je trajno stekao zvanje mašinovođe dizel vučnih vozila na željeznici. Pravo da upravlja vučnim vozilima je uslovljeno zdravstvenom sposobnošću koja se provjerava svake godine i poznavanjem željezničkih propisa koje se ranije provjeravalo svake godine a sada je ta provjera na svake dvije godine", dodaju iz CŽI.

Prema saznanju CŽI, Dragomir Minić je savladao program stručne obuke za zanimanje mašinovođa elektrovučnih vozila u ŽTO Sarajevo koje mu je izdalo Potvrdu br.204-6/1983.

"Poslove mašinovođe je obavljao u OOUR za vuču vozova Titograd do 1988. godine, kada je trajno izgubio zdravstvenu sposobnost za te poslove. Minić je mogao biti raspoređen na bilo kojim poslovima u djelatnosti vuče vozova u rangu svoje stručne spreme 'mašinovođa", dodaju iz CŽI.

CŽI je, kako su kazali, iznenađen izjavom Menađzmenta ŽPCG da je Minić KV–automehaničar i kako su kazali, nije jasno sa kojim razlogom je to saopšteno i zašto obmanjuju javnost o njegovoj stručnoj spremi.

"Dokumenta iz njegovog personalnog dosijea činjenično demantuju navode menadzmenta ŽPCG. Podsjećamo sadašnji menadžment da je željeznica postojala mnogo godina prije njih, a javnosti radi u Crnoj Gori Željeznica postoji više od 100 godina a isto toliko zanimanje mašinovođa", ističu iz CŽI.

Da su iz ŽPCG bar naglasili da se radi o bivšem mašinovođi, dodaju iz CŽI, "moglo bi se oprostiti".

"CŽI saopštava da od kako je željeznice, vozove su vozili mašinovođe a ne nikako KV automehaničari što bi menadžment ŽPCG trebalo da zna. Preporučujemo menadžmentu ŽPCG da traži tumačenje Pravilnika 646 od stručnjaka koji ga godinama primjenjuju, a kada se radi o djelatnosti vuče vozava mišljenje treba tražiti od inžinjera vuče", zaključuju iz CŽI.

Bonus video: