Prilagodili zgradu Opštine Nikšić za OSI

Postavljene naljepnice na Brajevom pismu, kao i taktilne trake na prizemlju zgrade

2096 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U Opštini Nikšić postavljene su naljepnice na Brajevom pismu na ulaznim i vratima kancelarija, kao i na salama u okviru zgrade, te je na taj način omogućeno lakše snalaženje i kretanje osoba sa djelimično i potpuno oštećenim vidom.

”Osim oznaka na Brajevom pismu, u Opštini Nikšić su u prethodnom periodu postavljene taktilne trake na prizemlju zgrade, sa istim ciljem. Navedene aktivnosti predstavljaju prve korake koje je Opština Nikšić učinila na putu ka smanjenju stepena diskriminacije osoba sa invaliditetom (OSI) i omogućavanju da uzmu što aktivnije učešće u životu lokalne zajednice”, naveli su iz lokalne uprave.

Poručili su da će nastaviti sa aktivnostima u cilju smanjenja stepena diskriminacije OSI, pa će tako u prvom kvartalu ove godine postaviti orjentacioni plan na samom ulazu Opštine, zvučnu signalizaciju na najmanje dva prometna semafora u gradu, a prilagodiće i veb sajt Opštine.

”I u periodu koji predstoji, konstantno i predano ćemo raditi na poboljšanju uslova za život osoba sa invaliditetom u našoj opštini, poštujući pravo na život bez diskriminacije”, kazali su iz Opštine.

Kako su napomenuli, sve mjere i aktivnosti realizovane su u koordiniranoj saradnji opštinskih organa, a uz punu podršku predsjednika Skupštine opštine i Opštine Nikšić Nemanje Vukovića i Marka Kovačevića, koji su, kako stoji, prepoznali važnost uključivanja OSI kako u procese donošenja odluka na lokalnom nivou, tako i neophodnost da im se olakša kretanje, i informacije učine dostupnijim.

Bonus video: