Zeković: Priznanje za najbržu internet mrežu svjetska potvrda da Telemach pruža superiornu uslugu

Na osnovu testova sprovedenih od strane korisnika putem aplikacije Speedtest® kompanije Ookla®, Telemach internet je ostvario ocjenu 55,62 Speed ScoreTM što je najbolji rezultat u Crnoj Gori

48686 pregleda 77 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Telemach
Foto: Telemach

Kompanija Telemach nedavno je dobila Ookla nagradu za najbrži internet mrežu u Crnoj Gori*. O tome šta to znači za korisnike, a šta za kompaniju, koje usluge se najviše traže i bilježe porast, te kakvi su poslovni planovi za crnogorsko tržište govori izvršni direktor Telemach-a u Crnoj Gori i SBB-a u Srbiji Milija Zeković.

Ookla priznanje stiglo je u eri kada je internet najvažniji proizvod svake telekomunikacione kompanije, a šta zapravo ova nagrada znači za vaše klijente, a šta za vas?

Istraživanje sprovedeno na preko 180 hiljada testova korisnika širokopojasnog interneta, uključujući i testove putem WiFi konekcija od 1.7. do 31.12.2021. zvanično je potvrdilo da je internet kompanije Telemach najbrži u Crnoj Gori. Naime, na osnovu testova sprovedenih od strane korisnika putem aplikacije Speedtest® kompanije Ookla®, Telemach internet je u trećem i četvrtom kvartalu 2021. ostvario sjajnu ocjenu 55,62 Speed ScoreTM što je najbolji rezultat u Crnoj Gori.

Kada vam ovakvi podaci stignu od globalnog lidera u aplikacijama za testiranje, prikupljanje podataka i analizu fiksnih i mobilnih mreža onda je to svjetska i nezavisna potvrda da korisnicima pružate superiornu uslugu koja je danas posebno značajna za poslovni, ali i privatni život svakog od nas. Internet je danas postao jednako važan kao struja ili voda i zato uvijek mora biti dostupan i najbrži. Da su naši korisnici zaista zadovoljni Telemach internet uslugom govori i podatak da je broj internet korisnika naše mreže u posljednjih nekoliko godina porastao 25 odsto i konstantno pokazuje tendenciju povećanja. Siguran sam da nijedna marketinška ili PR kampanja ne daje bolje rezultate od direktnog iskustva i da je upravo kvalitet svih naših servisa razlog lojalnosti naših brojnih korisnika, a ujedno i dolazak novih.

Za nas u kompaniji ovo je i međunarodna potvrda da su ulaganja u infrastrukturu prepoznata i da direktno mijenjaju kvalitet života u svim sferama – i kada smo na poslu, i kada smo u svom domu, ili bilo gdje drugo, važno je da se oslonimo na stabilnu internet mrežu. Ujedno, Telemach tim svaku nagradu posmatra kao dodatni motiv da nastavimo da kreiramo nove usluge i postavljamo još jednu ljestvicu više kada je u pitanju vrhunsko korisničko zadovoljstvo.

Da li ste zadovoljni poslovnim rezultatima, s obzirom na prethodne dvije pandemijske godine koje su donijele brojne izazove?

U vremenima koja su vrlo neizvjesna na svakom polju, kada sumiramo sve aktivnosti i ostvarene rezultate, sa zadovoljstvom možemo zaključiti da Telemach već godinama bilježi stabilan rast broja korisnika, kao i prihoda. Najveću promjenu prepoznajemo u strukturi prihoda koja je uslovljena rastom korisnika interneta, tako da učešće prihoda od kablovske televizije i interneta postaje sve dominantnije.

Svjesni smo da rezultata nema bez ulaganja, pa je Telemach u posljednje četiri godine u ukupnu infrastrukturu investirao oko 16,5 miliona eura. Najviše smo usmjereni na širenje mreže uz kvalitet servisa, kako bismo mogli da zadovoljimo povećane zahtjeve tržišta i stvorimo uslove da naše usluge pružimo većem broju korisnika, odnosno da im sva tri naša servisa - video, internet, fiksna telefonija budu dostupna.

Da li se sa povećanjem broja korisnika Telemach usluga mijenjaju i njihove potrebe i kako odgovarate na njih?

Telekomunikacijski servisi su postali izuzetno važan dio života, i zbog toga se veoma brzo razvijaju. Mi smo do sada prvi uvodili inovacije u televiziji i internetu. Omogućili smo odvojene personalizovane skrinove svakom korisniku u okviru jednog doma, čime je budućnost personalne televizije počela. Sve brže se mijenja tehnologija u korist ličnog dozivljaja korisnika, a Telemach tu budućnost donosi u Crnu Goru.

I tu su brojke neumoljiv pokazatelj u kojem pravcu se kreće telekomunikacioni svijet i u kojem pravcu Telemach, kao jedan od vodećih kablovskih operatora u Crnoj Gori, treba da razvija svoje usluge.

U posljednje četiri godine proširili smo mrežu za još 20.000 korisnika, što znači da smo za preko 100.000 domaćinstava širom Crne Gore pružili mogućnost da koriste naše kablovske servise. Važno je da naglasim da 72.000 korisnika koristi naše video usluge.

Govorimo o EON-u, koji je, bez imalo pretjerivanja, postao pravi kućni prijatelj, promijenio iskustvo gledanja televizije kod nas i odgovorio na sve promjene koje je savremeni korisnik tražio.

Zahvaljujući EON platformi oko 50 odsto tih korisnika u Crnoj Gori omiljene TV i video sadržaje sada gleda kada god i gdje god to poželi i na svom mobilnom telefonu. Što znači da EON ispunjava svoju primarnu misiju i dovodi budućnost u naše domove. Na to nam ukazuju dostupni podaci koji pokazuju da korisnici u velikom broju biraju kada će neki sadržaj gledati, jer znaju da uvijek imaju opciju vraćanja ili ubrzavanja, koriste personalizovane profile, prilagođene sadržaje za djecu i najbogatiji Video klub u zemlji.

Telemach je dio velike United Grupe. Koliko su brojne akvizicije u posljednjih nekoliko godina ojačale snagu ove grupacije?

United Grupa svojim strateškim širenjem iz godine u godinu potvrđuje da je istinski najveći i najuticajniji telekomunikacijski i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi. Sada posluje u osam zemalja, ima preko 11 miliona korisnika, preko 13.500 zaposlenih, što dovoljno govori o veličini i snazi. EON TV platforma koje je dostupna korisnicima u Crnoj Gori, danas je najpopularnija TV platforma u Jugoistočnoj Evropi na tržištu od 40 miliona ljudi.

U prošloj godini United Grupa nastavila je širenje na novim, važnim, tržištima Hrvatske, Bugarske i Grčke i to finalizovanjem akvizicije Optima Telekoma u Hrvatskoj, Forthneta, odnosno Nova i Wind Hellas-a u Grčkoj, kao i preuzimanjem Net1 i Comnet Sofia od strane Vivacoma u Bugarskoj.

Takođe, jedna od strateških investicija bila je ulaganje u Marquee TV. Zajedno sa međunarodnom medijskom kompanijom Viasat World investirano je 6,7 miliona funti u globalnu umjetničku striming platformu Marquee TV, koja je dostupna u preko 100 zemalja i kreira najeksluzivniji sadržaj poput baleta, opere, pozorišnih predstava, klasične muzike i dokumentarnih filmova.

U Crnoj Gori, u okviru United Grupe posluju kompanija Telemach i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituje televizija Nova M koja je, u vrlo kratkom periodu, kvalitetnim programom podigla televizijske standarde. Takvu šansu vidimo i u budućem partnerstvu sa koncernom Vijesti, jer vjerujemo da samo udruženim snagama možemo doprinijeti da ova medijska kuća doživiti dodatnu ekspanziju.

Kakvi su ciljevi i planovi kompanije u 2022?

Svi planovi su usmjereni ka jednom cilju – da pružimo najkvalitetnije, najbrže i najsigurnije usluge uz vrhunsko korisničko iskustvo. Povećanje broja korisnika, kao i konstantan rast potražnje za našim uslugama, obavezuju nas da nastavimo sa aktivnostima širenja optičke mreže, kako bismo našim korisnicima bili podrška u ostvarenju svih ciljeva bez ograničenja. Poseban fokus će nam biti proces digitalizacije u koji ćemo ući u ovoj godini i to prvo u Baru, a onda i u Bijelom Polju. Digitalizacija znači da ćemo donijeti veću stabilnost servisa, brži internet, vrhunski kvalitet digitalne televizije na do tri uređaja u kući, i to bez dodatnih troškova ili povećanja pretplate. Na taj način, naši potpuno digitalizovani GIGA gradovi, su dio najveće i najmodernije mreže nove generacije u ovom dijelu svijeta. Plan nam je da sa procesom digitalizacije nastavimo i u drugim gradovima Crne Gore.

Ujedno, i u 2022. osluškivaćemo potrebe korisnika kako bi uvijek dobijali najbolju ocjenu za naše usluge.

Takođe, i dalje ćemo biti društveno odgovorna kompanija koja će podržavati uspješne priče. Posebno smo ponosni na Rukometni savez Crne Gore i velike uspjehe rukometaša i rukometašica. Biti sponzor takvim timovima donosi samo dobru energiju i motiv za dalje napredovanje. Takođe, nećemo zanemariti ni ostale aktivnosti, poput onih „zelenih“ u kojima smo dali veliki doprinos u prošloj godini, donacijom preko 1.000 sadnica u Podgorici i u Pljevljima. Nastavićemo i dalje da pomažemo u ozelenjavaju Crne Gore, ali i da, kroz prelazak korisnika na elektronski prijem i plaćanje računa, smanjimo ukupni ekološki otisak.

Pored funkcije izvršnog direktora Telemach-a, nalazite se i na čelu SBB-a u Srbiji. Koliki je to poslovni, ali i privatni izazov?

Već više od dvije godine živim na relaciji Beograd-Podgorica i svakodnevno pred sobom imam brojne poslovne izazove. Biti na čelu dva snažna operatora kao što su Telemach i SBB, je prije svega velika odgovornost, ali i privilegija.

Zadovoljstvo mi je što ove dvije kompanije mojim timovima u Crnoj Gori i Srbiji, i naravno meni, pružaju ogroman prostor za napredak u karijerama i prave prilike da zaista svojim zalaganjem napravimo opipljive promjene. To i radimo, i to je nevjerovatno uživanje i čar ovog posla.

Tehnološki napredak omogućio mi je da u svakom trenutku imam uvid u sve pojedinosti sa oba tržišta, što značajno olakšava moju poziciju, a ujedno donosi veću efikasnost i brže pronalaženje rješenja. To što su i Telemach i SBB dio snažne United Grupe takođe je nemjerljiva vrijednost, jer uvijek imamo priliku da sagledamo prednosti, ali i snage i slabosti drugih tržišta i da svi zajedno, uduruženim talentima unapređujemo usluge za krajnje korisnike.

Ono što mi ponekad nedostaje je malo više vremena za razgovore sa prijateljima, a posebno sa mojim dugogodišnjim sjajnim kolegama iz Crne Gore i velikom porodicom. Srećom, pandemija nam je donijela i nešto dobro, a to je da uvidimo sve prednosti koje nam je tehnologija pruža.

Ono što se ne može nadomjestiti je odmor u mojem Kosiću, pa kad god mogu, energiju za nove poslovne poduhvate pronalazim baš u svom rodnom mjestu.