Herceg Novi kupuje biodrobilicu: Za ekonomično zbrinjavanje zelenog otpada

Kupovinom mašine koja sitni zeleni otpad riješio bi se dugogodišnji problem odlaganja zeleneg otpada u hercegnovskoj opštini
56 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.10.2017. 13:31h

Komunalno stambeno preduzeće (KSP) Herceg Novi narednih dana trebalo bi da potpiše ugovor sa podgoričkom firmom "A- Z hydraulics" o kupovini nove mobilne biodrobilice, u vrijednosti 14.999 eura.

Kupovinom mašine koja sitni zeleni otpad riješio bi se dugogodišnji problem odlaganja zeleneg otpada u hercegnovskoj opštini.

U sektoru Zelenilo u KSP radnici brinu o 227.000 kvadratnih metara kvadratnih zelenih javnih površina.

Obilje padavina i umjerene temperature pogoduju vegetaciji tokom cijele godine, pa se na deponiju u Sutorini godišnje preveze oko 350 tona zelenog otpada.

Zbog ogromne količine tog otpada koji zaprema velike površine on se do sada povremeno, u strogo kontrolisanim uslovima, palio.

Nabavkom biodrobilice steći će se uslovi da se zeleni otpad usitni kako bi se mogao transportovati do kompostane u Kotoru.

"Smanjenjem zapremine, smanjiće se i troškovi prevoza i tako ćemo dobiti isplativu investiciju", saopšteno je iz lokalne uprave.

Kompostana u Kotoru, prva u Crnoj Gori, otvorena je krajem marta prošle godine. Projekat vrijedan oko 450 hiljada eura, finansirala je Delegacija EU u Crnoj Gori, Vlada Crne Gore, komunalna preduzeća četiri primorska grada Kotora, Tivta, Budve i Herceg Novog.

Od 10 kubnih metara zelene mase dobije se 0,5 metara kubnih usitnjenog materijala.

Tako dobijeni materijal može se koristiti za dobijanje komposta . Kompost je poznat kao "braun đubrivo", predstvalja organsku materiju razgrađenu aerobnim putem, koristi se u vrtlarstvu, hortikulturi I agrokulturi kao đubrivo.Učešćem u preradi zelenog otpada hercegnovsko KSP preuzimaće kompost koji bi koristio za oplemenjivanje zelenih površina u gradu.

Otpad nastao orezivanjem ili uništavanjem zaraženih palmi posebno se tretira. On se odvozi i zatrpava na sanitarnoj depeniji Tisove grede, glavnoj gradskoj deponiji koja je pred zatvaranjem.

Bonus video: