Romi i Egipćani imaće svoju emisiju

Prvi put u Nikšiću stvorena mogućnost da pripadnici RE populacije budu kreatori sadržaja

5230 pregleda 3 komentar(a)
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: CAREP
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: CAREP

Prvi put u Nikšiću Romi i Egipćani, zahvaljujući projektu koji je pokrenuo Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, imaće svoju emisiju “Romano alav - Romska riječ”, koja će ići jednom mjesečno na Radio-televiziji Nikšić (RTV NK).

”Emisija će tretirati probleme koji opterećuju život romske i egipćanske zajednice. Na ovaj način pokazujemo posebnu brigu prema ovoj kategoriji stanovišta i dodatno radimo na njihovoj inkluziji”, kazao je sekretar tog sekretarijata Dejan Ivanović.

CAREP postoji od 2017. godine. U Nikšiću imaju 35 članova i preko 50 u ostalim opštinama, uzrasta od 15 do 35 godina. Realizovali su više od deset projekata koji su bili usmjereni na unapređenje kulture Roma i Egipćana, povećanje medijske pismenosti, kao i promociji većeg učešća mladih u kulturnim i sportskim aktivnostima na lokalnom i nacionalnom nivou

On, izvršni direktor Centra za afirmaciju RE populacije (CAREP) Nardi Ahmetović i direktor RTV NK Nikola Marković, potpisali su Memorandum o saradnji i time ozvaničili početak rada na emisiji.

”Prvi put u istoriji u Nikšiću je stvorena mogućnost da se emituju emisije na romskom jeziku, ali i data prilika mladim Romima i Egipćanima da budu kretori sadržaja koji će kozumirati prvenstveno RE zajednica, ali i ostali građani Nikšića. Veći dio naše zajednice je, kada su u pitanju emisije na lokalnom emiteru, bio na neki način diskriminisan. Imajući u vidu da veliki dio pripadnika RE zajednice ne zna crnogorski jezik, a da im nadležne ustanove, institucije, organizacije i pojedinci nisu pružili mogućnost da uživaju u sadržajima na njihovom maternjem jeziku, ovo prepoznajem kao veliki iskorak. Mladi će dobiti priliku da naše sugrađane i sugrađanke upoznaju sa romskim identitetom, kulturom, ali i svim socio-ekonomskim problemima sa kojima se susreću u lokalnoj zajednici”, kazao je Ahmetović.

On će, zajedno sa Miljajim Delijom, savjetnikom za Rome i Egipćane u Opštini Nikšić, voditi emisiju, a Delija će prevoditi sadržaj sa albanskog na crnogorski jezik.

”Cilj emisije je da se promoviše kultura naše zajednice, ali i riješavanje socio- ekonomskih, obrazovnih i kulturno-identitetskih pitanja romsko-egipćanske zajednice u Nikšiću, i u Crnoj Gori. Ovakvi projekti pružaju mogućnost da RE zajednica bude ravnopravna u crnogorskom društvu i da se smanje predrasude i diskriminacija prema njoj”, istakao je Ahmetović.

Bonus video: