MJU: Obezbijedićemo uslove za primjenu Zakona o NVO

„Pomenuti predlozi sačinjeni su u skladu sa prioritetima definisanim u strateškim i planskim dokumentima u odgovarajućoj oblasti od javnog interesa, a o istima su, prije dostavljanja Ministarstvu javne uprave, sprovedene konsultacije sa zainteresovanim NVO koje djeluju u tim oblastima
0 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Ministarstvo javne uprave
Suzana Pribilović, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 25.10.2017. 11:27h

Ministarstvo javne uprave posvećeno je sprovođenju Zakona o nevladinim organizacijama (NVO) i biće obezbijeđeni uslovi za primjenu tog akta i uspostavljanje novog modela finansiranja projekata i programa NVO, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Iz Instituta alternativa saopšteno je da trećina ministarstava, među kojima je i Ministarstvo javne uprave, ne planira da izdvoji novac za projekte NVO, koji bi im mogli pomoći u sprovođenju javnih politika i da ta ministarstva nijesu utvrdila prioritetne oblasti od javnog interesa i potreban novac za finansiranje projekata NVO iz državnog budžeta za 2018. godinu.

MJU, odnosno Nacionalna kancelarija za saradnju sa NVO, kako je saopšteno, pripremilo je Predlog odluke o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visini sredstava za finansiranje projekata i programa NVO u tim oblastima iz budžeta za 2018. godinu, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o NVO, kojim je definisano da prioritetne oblasti od javnog interesa i visinu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO utvrđuje Vlada.

„Podsjećanja radi, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o NVO je propisan novi model finansiranja projekata i programa NVO, kao kombinacija centralizovane i decentralizovane faze, pri čemu se centralizacija odnosi na fazu programiranja pomenutih sredstava i utvrđivanja prioritetnih oblasti, a decentralizacija na fazu raspodjele“, navodi se u reagovanju MJU.

U skladu sa tim Zakonom, kako se navodi, ministarstva su izradila sektorske analize, kao osnove za utvrđivanje predloga prioritetnih oblasti i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa NVO u oblastima od javnog interesa za 2018. godinu i Ministarstvu javne uprave dostavili obrazložene predloge prioritetnih oblasti i visine sredstava za finansiranje projekata i programa NVO.

„Pomenuti predlozi sačinjeni su u skladu sa prioritetima definisanim u strateškim i planskim dokumentima u odgovarajućoj oblasti od javnog interesa, a o istima su, prije dostavljanja Ministarstvu javne uprave, sprovedene konsultacije sa zainteresovanim NVO koje djeluju u tim oblastima.

Nakon dostavljanja usaglašenih predloga, Ministarstvo javne uprave je, kako se navodi, dalo pojedinačna mišljenja, nakon kojih su usaglašeni predlozi objedinjeni od strane Ministarstva, koje je i sačinilo Predlog odluke.

„Ovom odlukom se zaokružuje faza programiranja, u odnosu na 2018. godinu u kojoj će se vršiti raspodjela sredstava, a biće razmatrana i donijeta na Vladi prije utvrđivanja Predloga zakona o budžetu za 2018. godinu“, navedeno je u saopštenju.

Na taj način, dodaje se, „obezbijediće se uslovi za punu primjenu Zakona o NVO i uspostavljanje novog modela finansiranja projekata i programa NVO“.

„Nacionalna kancelarija za saradnju sa NVO, u Ministarstvu javne uprave, uz ekspertsku pomoć eksperata Evropske komisije, koordinirala je ovaj zahtjevan i kompleksan posao koji je podrazumijevao kontinuiranu podršku ministarstvima u toku sačinjavanja sektorskih analiza, jer se radi o novom modelu finansiranja NVO“, kaže se u reagovanju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je taj resor u kontinuitetu posvećen reformi javne uprave, kao i obezbjeđenju sredstava za njeno sprovođenje, kako i kroz budžetsku podršku, tako i kroz sektorsku budžetsku podršku koju obezbjeđuje Evropska komisija.

„U okviru ovih aktivnosti kao važnog partnera smo prepoznali i NVO, kao i potrebu za njihovim jačanjem i većom participacijom, što potvrđuje niz aktivnosti Ministarstva usmjerenih ka boljem zakonskom i institucionalnom uređenju ovog sektora (novo zakonsko rješenje, izrada nove Strategije, osnivanje Nacionalne kancelarije, uključivanje predstavnika NVO u rad Savjeta za reformu javne uprave i druge ključne timove)“, kaže se u saopštenju.

U tom kontekstu, dodaje se, nije izostalo ni detaljno sagledavanje pitanja izrade sektorske analize za oblast reforme javne uprave, koje je pokazalo opravdanost da se ova aktivnost sprovede u narednoj godini.

„Sve ovo ukazuje da smo u potpunosti posvećeni implementaciji Zakona NVO i stvaranju uslova za funkcionisanje novog modela finansiranja, što, svakako, predstavlja i važan segment reforme javne uprave“, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Bonus video: