Ulcinj će do maja dobiti prve parkomate

Ulični aparati za naplatu parkinga biće postavljeni na Pristanu i u Bulevaru braće Frasheri

2379 pregleda 35 reakcija 1 komentar(a)
Jedno od parking mjesta u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Jedno od parking mjesta u Ulcinju, Foto: Samir Adrović

Prvi parkomati, koji predstavljaju ulične parking aparate za naplatu parkinga, na ulcinjskim saobraćajnicama biće postavljeni do kraja aprila.

To je “Vijestima” potvrdio izvršni direktor Parking servisa Aleksandar Jacović, navodeći da su u pitanju dva parkomata, koji će biti postavljeni u Ulici pomoraca na Pristanu i u Bulevaru braće Frasheri, od semafora na ulazu u grad do kružnog toka kod zgrade Opštine.

Shodno Planu za 2021. i potrebom za unapređenje načina plaćanja parkinga, Parking servis Ulcinj je krajem prošle godine završio postupak nabavke dva parkomata. S tim u vezi, u novembru prošle godine, zaključen je ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, Crnogorskim Telekomom AD i shodno planu i nakon realizacije svih procedura, očekuje se montaža i puštanje u rad parkomata u prvom kvartalu tekuće godine”, kazao je “Vijestima” Jacović.

Vrijednost investicije, kako je naveo, iznosi 21.579 eura.

Najavio je da je do početka turističke sezone, u planu nabavka još četiri parkomata.

”Time bi pokrili najfrekfentnije zone grada, a to sve u službi pojednostavljanja servisnih usluga parkiranja vozila za domaće i inostrane turiste. Takođe, kao inovacije za tekuću godinu, pripremamo novi model usluga parkiranja i plaćanja usluga preko kiosk karte aplikacije i Izi park modela za parkiranje, to jest parkiranja na osnovu digitalnih aplikacija o slobodnim mjestima za parking”, kazao je Jacović.

Parking servis Ulcinj, podsjetio je, raspolaže sa 1.050 parking mjesta na opštim parkiralištima, uključujući i parking mjesta za lica sa posebnim potrebama koja su na nivou od pet odsto.

Parking mjesta podijeljena su u dvije zone.

”Kada je u pitanju režim naplate, odnosno cjenovnik usluga, sat parkiranja u zoni jedan u zimskom periodu iznosi četrdeset centi, dok je u zoni dva trideset centi. U ljetnjem periodu, sat parkiranja u zoni jedan iznosi 60, dok je u zoni dva 20 centi jeftiniji”, kazao je Jacović.

Kazao je da je neophodno naglasiti da je Opština Ulcinj među rijetkim opštinama u državi koja ne posjeduje javne parking garaže.

”To je svakako veliki nedostatak, ali samim tim i potreba za izgradnjom takvih garaža je neophodna. Tako da je u tom pravcu, u saradnji sa Opštinom, u planu je početak realizacije investicija na proširenju parking mjesta kroz izgradnju javnih parking garaža”, kazao je Jacović.

Bonus video: