IA: Saradnja policije i Tužilaštva ključni izazov za poglavlja 23 i 24

"Akcenat je na rasvjetljavanju slučajeva, rješavanju predmeta i uspješnom procesuiranju počinilica učinilaca krivičnih djela, što je odgovornost koju dijele ova dva organa", kazao je Muk
0 komentar(a)
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.10.2017. 10:32h

Državni tužioci i policijski službenici Crne Gore i Srbije prepoznali su institut tužilačke istrage kao efikasniji i djelotvorniji način sprovođenja istrage, međutim, saradnja dva organa od koje zavise rezultati istrage i dalje predstavlja izazov, zaključeno je na konferenciji posvećenoj unapređenju zajedničkog rada Tužilaštva i policije.

Dvodnevnu konferenciju “Tužilačke istrage na Zapadnom Balkanu – izazovi i rješenja” organizovali su Institut alternativa (IA) i Udruženje javnih tužilaca i zamjenika tužilaca Srbije, u sklopu projekta podržanog od strane Ambasade Kraljevine Holandije.

Državni tužioci i policijski službenici iz Srbije i Crne Gore su na koferenciji razmijenili svoja iskustva, razmotrili rezultate uvođenja tužilačke istrage, kao i pravce za dalje unapređenje njihovog zajedničkog rada.

Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora IA je, otvaraćući konferenciju, posebno istakao da „dobra saradnja” policije i Tužilaštva nije odsustvo konflikta i različitih mišljenja, već aktivan zajednički rad koji daje rezultate.

"Akcenat je na rasvjetljavanju slučajeva, rješavanju predmeta i uspješnom procesuiranju počinilica učinilaca krivičnih djela, što je odgovornost koju dijele ova dva organa."

Goran Ilić, predsjednik Udruženja tužilaca Srbije, naglasio je značaj saradnje dva organa kako bi se dostigli željeni dometi reforme pravosuđa: “Bez neke vrste organizacionog jedinstva između jedinica policije i tužilaštva nećemo imati prave efekte tužilačke istrage, posebno u visoko profilisanim predmetima”.

Učesnicima su predstavljeni i nalazi istraživanja sprovedenih u okviru projekta “Kako do efikasnijih tužilačkih istraga na Zapadnom Balkanu?” .

Rezultate istraživanja u Crnoj Gori, kojim su na osnovu intervjua sa predstavnicima policije i tužilaštva identifikovani problemi u saradnji, predstavila je Dina Bajramspahić, istraživačica javnih politika u Institutu alternativa. Ona je navela da je zabilježen pozitivan stav većine tužilaca i policijskih službenika prema ovoj vrsti istrage, što nije bio slučaj u prethodnom periodu, ali da su i dalje prisutne razlike u tumačenjima i prebacivanje odgovornosti za nedostatak rezultata.

Bonus video: