Inostranstvo zamijenila ljubav prema konjima

Bjelopoljac Suad Hot osnovao ergelu od 13 konja i konjički klub koji postaje sve popularniji

5355 pregleda 1 komentar(a)
Suad Hot na svom imanju, Foto: Privatna arhiva
Suad Hot na svom imanju, Foto: Privatna arhiva

Bjelopoljac Suad Hot u razvoju ergele od 13 konja našao je opravdan razlog da ne ode za inostranstvo.

Živi na đedovini na Džafića brdu, iznad grada, gdje je osnovao konjički klub, koji je ovih dana počeo aktivnije da radi.

Sa jedne od tura konjičkog kluba
Sa jedne od tura konjičkog klubafoto: Privatna arhiva

Tridesetpetogodišnjak, koji je i instruktor jahanja, četvrta je generacija u porodici Hot, u čijoj krvi je, kako priča, neprestano tekla ljubav prema konjima. Trenutno ima ergelu od 13 konja, a planira povećanje na 20.

Skromni Bjelopoljac u svojoj ergeli ima više vrsta konja: arapskog, brdskobosanskog, više ukrštenih vrsta, kao i ponije za djecu. Za najmlađe ljubitelje konja nabavljen je fijaker. Pored škole jahanja u planu mu je i osnivanje sportsko-takmičarske sekcije, kao i terapijsko jahanje namijenjeno djeci sa posebnim potrebama i mališanima sa bilo drugim poremećajem.

"Kao dječak sam zavolio konje. Želim da na ovaj način prenesem svoju ljubav i na moje sugrađane i sve ljubitelje ovih plemenitih životinja", priča on.

Hot je ranije živio u naselju Nedakusi, ali se prije osam godina vratio na Džafića brdo, udaljeno od grada svega kilometar.

Sve veće interesovanje za jahanje
Sve veće interesovanje za jahanjefoto: Privatna arhiva

Za posao koji iziskuje vrijeme i veliko strpljenje sve bi bilo teže da nema podršku porodice.

"Oko konja mi pomaže cijela porodica. Ljubav prema konjima smo prenijeli i na djecu ali desna ruka je supruga", priča Hot.

Obuka se, objašnjava on, takoreći, završava u hodu, a za sat vremena na konju možete obići cijelo Bijelo Polje, vidjeti vrhove Bjelasice, panoramu grada iz svih uglova, obići sva obližnja brda i doline.

Hot želi, kako objašnjava, da sve radi polako ali sigurno. Na ergeli aktivno radi od avgusta prošle godine, a izgradio je štalu za njih.

"Ima još dosta poslova, ali za sada sve ide po planu", priča Bjelopoljac.

Ljubav prema konjima bila je presudna da prije pola godine odbije poziv da sa cijelom porodicom ide u inostranstvo. Želio je, kaže, "da ostane svoj na svome, da je uz svoju porodicu i da radi ono što voli".

Najveće interesovanje trenutno vlada za jahanje, za pola sata mogu naučiti osnove. Na Džafića brdu iznad Bijelog Polja, kako kaže naš sagovornik, postoje predivne prirodne staze odakle kreće avantura kroz ljepote Bijelog Polja. Cijena za sat vremena jahanja iznosi 10 eura.

Bonus video: