U Kolašinu umjesto grijanja na drva, odabrali sunce

Solarna elektrana biće postavljena na krovovima dviju poslovnih zgrada, a novac namjeravaju da obezbijede kreditnim sredstvima iz Eko fonda

6421 pregleda 52 reakcija 3 komentar(a)
Raste zanimanje za solarne kolektore: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Raste zanimanje za solarne kolektore: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Javne rasprave o nacrtima odluka o određivanju lokacije za izgradnju tri solarne elektrane na područjuju kolašinske opštine su u toku ili su okončane prije dva dana. To su prvi objekti takve vrste u Kolašinu, a zakonom su definisani kao objekti od opšteg interesa.

Prema zahtjevima, kojim je počela procedura, solarne elektrane nalaziće se u Bakovićima, Barama i Radigojnu i sve tri bi trebalo da zadovolje potrebe snabdijevanja električnom energijom određenih privrednih objekata.

Na Radigojnu solarna elektrana planirana je na krovu fabrike za flaširanje vode “Aqua Bianca”. Srđan Banjević, vlasnik te kompanije, kaže da je plan da time obezbijede oko 90 odsto potreba za električnom energijom. Solarna elektrana biće postavljena na krovovima dviju poslovnih zgrada, a novac namjeravaju da obezbijede kreditnim sredstvima iz Eko fonda.

Kako su “Vijestima” kazali u lokalnoj upravi, Sekretarijat za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj preduzeo je sve mjere iz te oblasti da doprinese što bržem rješavanju zahtjeva građana.

”S obzirom na to da se radi o relativno novoj oblasti, te je uskladio postojeće opštinske odluke sa važećim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Sekretarijat je donio Odluku o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa na teritoriji opštine Kolašin i Odluku o postavljanju, odnosno građenju i uklanjanju pomoćnih objekata”, kazali su u tom Sekretarijatu.

Podsjećaju da se korist od ugradnje solarnih panela za podmirivanje sopstvenih potreba za električnom energijom “sastoji isključivo u tome što se na taj način u domaćinstvu mogu drastično smanjiti računi za električnu energiju”. Za postavljanje panela za tu namjenu, objašnjavaju, potrebno je dobiti rješenje u skladu sa važećim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i Odlukom o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa na teritoriji opštine Kolašin.

”Međutim, jedino se ulaganjem u veće solarne elektrane može doći do profita. Za njihovu izgradnju potrebno je zadovoljiti tehničke, administrativne i finansijske uslove i ishodovati niz dozvola i saglasnosti koje izdaju nadležni državni organi”, kažu u Sekretarijatu.

Solarna tehnologija, objašnjavaju, prije svega predstavlja logičan izbor u objektima na udaljenim područjima gde je mogućnost priključenja na elektrodistributivnu mrežu bilo samo otežana ili pak uopšte ne postoji. Takođe, kako kažu lokalnoj upravi, “solarna tehnologija omogućava i energetsku nezavisnost od elektrodistributivne mreže u objektima sa već postojećim priključkom.

Prema onome što piše u zvaničnim lokalnim strateškim i planskim dokumentima, na području kolašinske opštine prosječan godišnji broj vedrih dana u Kolašinu (40,7) veći je od prosječnog godišnjeg broja vedrih dana, recimo, u Bijelom Polju (24,3) i Beranama (39,7). U kolašinskoj opštini je navodno oko 1.850 “sunčanih” sati godišnje. Kolašin karakterišu, konstatovano je, ne samo veliki broj sunčanih sati u toku godine, već i njihov povoljan raspored po pojedinim mjesecima.

Bonus video: