Dva ministarstva, a odgovornost ničija

NVO su potpisale ugovor sa resorom Vesne Bratić, iz kojeg tvrde da je za isplatu nadležno Ministarstvo javne uprave Tamare Srzentić. Iz tog resora ćute na pitanja “Vijesti”

9361 pregleda 2 komentar(a)
Kažu da je isplata u rukama Tamare Srzentić: MPNKS, Foto: BORIS PEJOVIC
Kažu da je isplata u rukama Tamare Srzentić: MPNKS, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta još nije počelo isplatu sredstava nevladinim organizacijama koje su podržali na konkursu “Darovit/a sam - podržite me”, iako je rok ostavljen ugovorom za to istekao.

Nije poznato ni kad će sredstva za 16 projekata biti odobrena i uplaćena.

Prema ugovorima, zaključenim 29. decembra prošle godine između NVO i direktorice Direktorata u MPNKS Slavice Ilinčić, obaveza organizacija je da sa projektima počnu odmah, dok taj resor ima 45 dana da im isplati novac za ugovorene projektne aktivnosti.

Iz organizacija poručuju da im kašnjenje otežava aktivnosti, ali i da oni projekte moraju završiti u predviđenom roku, dok iz MPNKS tvrde da nije do njih, već da je odgovornost na Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija.

”Što se tiče MPNKS-a odrađeno je sve u roku i procedurama i upućeno je Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija koje je odgovorno za NVO sektor”, tvrde iz resora Vesne Bratić.

Na čelu Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija je Tamara Srzentić. Iz tog resora nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Podsjećaju da je na konkursu “Darovit/a sam - podržite me” podržano 16 projekata nevladinih organizacija.

”MPNKS je donijelo Odluku o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama 28.12.2021, dok su ugovori sa dobitnicima projekata zaključeni 29.12.2021, odnosno nakon roka za dostavljanje zahtjeva za plaćanje državnom trezoru, zbog čega je ova obaveza prenijeta u 2022. godinu. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je početkom 2022. godine pokrenulo proceduru za ponovnu dodjelu sredstava onim ministartsvima koja nisu izvršila isplate po osnovu zaključenih ugovora tokom 2021. godine”, kazali su iz MPNKS.

Izvršni direktor Saveza udruženja roditelja i omladine sa smetnjama i teškoćama u razvoju Milisav Korać “Naša inicijativa” iz Podgorice kazao je “Vijestima” da je otežan rad te organizacije zbog kašnjenja isplate za projekat.

”Naše udruženje je jedno od onih kojem je odobren projekat i sa kojim je potpisan ugovor. Ugovorom je propisano da organizacije treba odmah da pristupe realizaciji projektnih zadataka i ciljeva i mi to već radimo. Radimo sa talentima iz Podgorice Kolašina, odnosno sa ukupno 50 djece. Počeli smo da radimo sa stručnim licima jer moramo poštovati projektne rokove”, kazao je Korać.

Prema njegovim riječima, dva puta se obraćao direktorici Direktorata u MPNKS Slavici Ilinčić u vezi sa uplatom.

”I objasnio da bez sredstava ne možemo da radimo. Podsjetio sam je na ugovorne obaveze obje strane, ali i da u startu kasnimo, ni krivi ni dužni”, naglasio je Korać. Istakao je da je dobio odgovor na posljednje obraćanje Ilinčićevoj, koja ga je obavijestila da je “sve proslijeđeno sektoru za plaćanje”.

”Situacija nije zavidna”, zaključio je Korać.

Koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević ističe da MPNKS nesumnjivo krši ugovor koji su zaključili sa organizacijama, čiji su projekti na javnom konkursu ocijenjeni kao najbolji.

”Time Ministarstvo ugrožava i realizaciju tih projekata, jer organizacije ne mogu započeti efektivno sa sprovođenjem aktivnosti, a posebno je to komplikovano kod manjih organizacija sa manjim budžetima. Dodatno, treba imati u vidu da su većini podržanih organizacija aktivnosti vezane za školsku godinu čiji je dio već prošao, pa će to voditi i linearnom odlaganju tih aktivnosti i aneksima ugovora, čime se stvara nepotrebno administrativno opterećenje i za Ministarstvo i za organizacije koje su korisnici sredstava”, upozorio je Nikočević.

On vjeruje da namjera Ministarstva nije bila loša, već da je “ovo rezultat očiglednih internih nesnalaženja u sistemu javne uprave, loše organizacije, ali i propusta nadležnih koji su morali voditi računa o rokovima”.

”Podsjećam da je zakonska obaveza bila da se ovi konkursi raspišu u prvom kvartalu prošle godine, a da je ovaj raspisan tek u novembru 2021, odnosno u četvrtom kvartalu. Ovo, nažalost, kao posljedicu ima neodgovoran odnos prema nevladinim organizacijama, kao i prema ciljnim grupama ovih projekata, a to su dominantno mladi i oni u obrazovnom procesu. Takođe, treba napomenuti i da je otežana komunikacija sa odgovornim licem u Ministarstvu, gospođom Slavicom Ilinčić, direktoricom Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, i oko tehničkih stvari vezanih za realizaciju projekata, što dalje usložnjava realizaciju ovih projekata”, tvrdi Nikočević.

On očekuje da će Ministarstvo brzo riješiti ove probleme i time omogućiti nevladinim organizacijama da nesmetano sprovedu projekte koji imaju javni interes.

Bonus video: