Od buke "mercedesa" ne čuju pitanja

Iz resora Jelene Borovinić Bojović ne odgovaraju na to zašto su zakupili automobil E klase, ko ga je vozio i gdje. Ministarstvo zdravlja raspolaže sa šest vozila, od čega su tri luksuzna i stara tek četiri godine. Crna Gora ima oko 4.200 službenih vozila, nova vlast obećavala da će raskrstiti sa tom vrstom luksuza

55706 pregleda 294 reakcija 147 komentar(a)
Iz resora Borovinić Bojović ne odgovaraju na to ko je koristio iznajmljeni “mercedes” i zašto, Foto: BORIS PEJOVIC
Iz resora Borovinić Bojović ne odgovaraju na to ko je koristio iznajmljeni “mercedes” i zašto, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo zdravlja kojim rukovodi Jelena Borovinić Bojović, iznajmljivalo je luksuzni automobil - “mercedes” E klase, uprkos tome što u voznom parku imaju šest službenih vozila.

Taj Vladin resor je iznajmljivanje luksuznog automobila platio 945 eura, u septembru prošle godine, firmi iz Kotora, navodi se u dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” ne odgovaraju na pitanja zbog čega su iznajmljivali automobil i to E klase, ko ga je vozio, koliko dana i gdje su putovali.

Ministarstvo zdravlja, prema dostupnim podacima, raspolaže sa šest službenih vozila, nabavljenih u mandatu prethodnih Vlada.

Tako ovaj resor ima dva vozila “škoda oktavia” iz 2018. i 2019. godine, terenac “škoda kodiak” iz 2018. godine, limuzinu “mercedes benz” E klase staru 14 godina. Ministarstvu zdravlja na raspolaganju je i “reno klio” iz 2012. i “reno megan” iz 2006. godine.

Crna Gora je i dalje rekorder po broju službenih automobila u regionu na broj stanovnika.

Nedjeljnik “Monitor” je prije nekoliko mjeseci objavio da nova vlast nije raskrstila sa luksuzom korišćenja službenih vozila.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koje je “Monitor” dobio, u svojini države registrovano je čak 4.273 vozila (autobus - 75, kombi - 42, motocikl - 186, traktor, priključno, radno - 382, specijalno putničko - 187, specijalno teretno - 118, teretno - 470, putničko - 2.813).

Nova vlast je od bivše naslijedila 4.573 službena automobila. Za godinu od preuzimanja vlasti i “reformi” voznog parka sadašnje stanje je 4.273 službena automobila.

Automobila sa registracijama MN i CG na kraju mandata bivše vlasti bilo je 3.311, sada je 3.113, povećao se broj neprimjetnih službenih vozila, onih koji imaju civilne oznake sa 986 na 998.

Par dana nakon izbora 30. avgusta prošle godine, premijer Zdravko Krivokapić je najavio da će prva stvar koju će uraditi biti prodaja dva automobila - “majbaha”, koja koriste predsjednik države (Milo Đukanović) i bivši premijer (Duško Marković), te da će novac vratiti građanima. Automobili još nijesu prodati.

945 eura uplaćeno u septembru prošle godine firmi iz Kotora za iznajmljivanje automobila E klase

Prethodni ministar zdravlja iz Socijaldemokrata (SD) Kenan Hrapović tokom mandata od 2016. do 2020. godine bio je na meti kritika zbog korišćenja službenih vozila u privatne svrhe, ali i nabavke novih luksuznih automobila.

Dok je on rukovodio Ministarstvom zdravlja 2017. godine, taj resor nabavio je dva nova automobila, marke “škoda”, a tenderom je traženo da budu crne metalik i braon metalik boje. Tadašnje Ministarstvo insistiralo je tenderom da novi automobili, između ostalog, omogućavaju “povezivanje telefona” i da imaju “sklopive i grijane spoljašnje retrovizore, dvozonsku klimu, grijače prednjih sjedišta, prednje naslone za ruku”...

Jedan od dva nova automobila svakodnevno je bio parkiran ispred njegove zgrade, a registrovan na civilne tablice, što je tadašnji ministar zdravlja objasnio potrebom da idu u vanredne kontrole zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. On je tvrdio da su vozila registrovali na civilne table jer rade 24 sata, kao i vikendom i da su u skladu sa kontrolama koje obavljaju smatrali da jedno takvo vozilo treba da bude na raspolaganju komisijama i svim zaposlenima u tom resoru...

”Vijesti” su i 2018. godine objavile da i službenici tog resora koriste službene automobile mimo radnog vremena, a ministar je tada objasnio da su dva automobila data na stalnu upotrebu zaposlenima...

Bonus video: