Spomenik Mirku Petroviću više ne čuvaju

Protiv podizanja spomenika bili su oni koji su podsjećali na poharu Kuča
245 pregleda 37 komentar(a)
spomenik Mirko Petrović, Foto: Luka Zeković
spomenik Mirko Petrović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.10.2017. 08:33h

Novac građana više se ne troši za obezbjeđenje spomenika vojvodi Mirku Petroviću, koji je otkriven 31. jula, na Trgu nezavisnosti.

Obezbjeđenje, koje je angažovao Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, stalno je čuvalo spomenik od početka radova na postavljanju do prije nekoliko dana, a kako je „Vijestima” potvrđeno iz više izvora, procijenjeno je da za tim više nema potrebe.

Iz Glavnog grada „Vijestima” je u avgustu saopšteno da su uzimajući u obzir činjenicu da je spomenik vojvodi Mirku Petroviću nedavno otkriven, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada angažovao je privremeno radnika obezbjeđenja s ciljem da zaštiti spomenik od mogućeg vandalizma, odnosno od ispisivanja raznih natpisa, crtanja grafita i sličnog.

Postavljanje spomenika izazvalo je velike polemike u javnosti, kao i ogorčenje mnogih mještana Kuča.

Smatraju da Mirko Petrović ne zaslužuje da mu se na taj način oda počast, jer je vojska pod njegovim vođstvom počinila zločin u takozvanoj pohari Kuča.

Predstavnici vlasti su više puta isticali značaj ličnosti vojvode Mirka Petrovića za Crnu Goru, ali i da se radi o obnovi spomenika koji je u centru Mirkove varoši postavljen 1886. godine, a koji je srušen 1919. godine nakon detronizacije dinastije Petrović.

Protivnici podizanja spomenika se pozivaju na 1856. godinu kada je vojvoda Mirko predvodio poharu Kuča, u kojoj se prema istorijskim podacima stradali djeca, žene i starci. Istoričari se ne slažu u broju žrtava, ali navode da je tačno da su tom prilikom ubijani djeca i žene.

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću na Trgu nezavisnosti otkrili su ministar odbrane Predrag Bošković i gradonačelnik Slavoljub Stijepović.

Bonus video: