HRA: Povećati iznos socijalnih davanja

Iz Akcije za ljudska prava ukazali na težak socijalni položaj najugroženijih kategorija stanovništva u Crnoj Gori

3980 pregleda 37 reakcija 1 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je ponovo na povećanje iznosa socijalnih (materijalnih) davanja tako da, kako navode, mogu da zadovolje osnovne potrebe korisnika.

Danas se obilježava Svjetski dan socijalne pravde, koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) ustanovila 2007. godine da bi ujedinila napore država u suzbijanju siromaštva, postizanju pune zaposlenosti i stvaranju svijeta u kome bi svi imali jednake šanse. "Socijalna pravda, koja podrazumijeva da svi imaju uslove da žive dostojanstveno, temelj je mira i razvoja. Od svake države se očekuje da svoje blagostanje gradi na temeljima pravičnosti, solidarnosti i međusobnoj odgovornosti, uz stalno unaprjeđenje ekonomskih i socijalnih ljudskih prava", ističu iz HRA.

Iz te nevladine organizacije ukazuju na težak socijalni položaj najugroženijih kategorija stanovništva u Crnoj Gori.

Podsjećaju da je Komitet za ekonomska, kulturna i socijalna prava Ujedinjenih nacija još u decembru 2014. godine preporučio Crnoj Gori da poveća iznose socijalnih davanja i tako obezbijedi odgovarajući životni standard socijalno ugroženim osobama i porodicama, posebno nezaposlenima, starijima i osobama s invaliditetom, kao i da uspostavi sistem za prikupljanje statističkih podataka o primjeni ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava. "Međutim, iznos materijalnog obezbjeđenja porodice (MOP) se od 2014. godine do danas nije mijenjao, a navedeni sistem nije uspostavljen".

Iz HRA su pozdravili povećanje minimalne zarade i uvođenje dječjeg dodatka (do navršene šeste godine za svu djecu u iznosu od 30 eura, a za djecu u stanju materijalnih i drugih potreba do 18. godine u iznosu od 44 do 60 eura), ali su apelovali da se uveća i iznos MOP-a kako bi ranjive kategorije društva mogle da zadovolje svoje osnovne egzistencijalne potrebe, koje trenutnim iznosima, ističu iz HRA, ne mogu ni približno da zadovolje.

"Nažalost, ne postoje precizni podaci o broju siromašnih i onih koji ne mogu da zadovolje ni osnovne egzistencijalne potrebe, kao ni podaci o broju beskućnika ili osoba koje nemaju adekvatno stanovanje niti pristup osnovnoj infrastrukturi i servisima kao što su voda, grijanje, sanitarije i struja, kao ni o broju onih koji žive u prenatrpanim i strukturno nebezbjednim stanovima. Takođe, država do danas nije usvojila Strategiju za borbu protiv siromaštva, niti je njeno sačinjavanje planirano, sudeći prema Programu rada vlade za 2022. godinu".

"HRA apeluje na vlasti da socijalnu pravdu, kao jednu od ustavnih vrijednosti, omoguće svim građanima i građankama Crne Gore i spriječe teške posljedice za one ugrožene siromaštvom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: