Za nadriljekarstvo 900 eura kazne

Tužilaštvo u Bijelom Polju procesuiralo dvije osobe zbog bavljenja hidžamom, društvene mreže pune reklama o toj metodi kojom se isisava krv iz organizma i navodno “liječi” niz bolesti...

16296 pregleda 12 komentar(a)
Društvene mreže pune nadriljekara, Foto: Shutterstock
Društvene mreže pune nadriljekara, Foto: Shutterstock

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Bijelom Polju kaznilo je sa po 400 i 500 eura N.B. i M.B. jer su se u toj opštini bavili nadriljekarstvom.

Državna tužiteljka Danijela Đurović prošle godine je pokrenula izviđaj protiv dvije osobe koje imaju završen Fakultet za turizam i industrijski menadžment, smjer ekonomija, i Višu medicinsku školu, a koje su se u Bijelom Polju bavile “liječenjem” građana hidžamom. Riječ je o navodnom tretmanu alternativne medicine, tokom kojeg se krv vakuumom isisava kroz rezove na koži.

N.B. i M.B. su, navodno, od dokumentacije imali završen kurs za bavljenje relaks masažom, uz sertifikate Ministarstva obrazovanja kantona Sarajevo.

Iz ODT Bijelo Polje “Vijestima” su odgovorili da su protiv dvije osumnjičene osobe zbog krivičnog djela nadriljekarstvo iz člana 293 Krivičnog zakonika, a nakon sprovedenog postupka odloženog krivičnog gonjenja, donijeli rješenje o odbačaju krivične prijave. Pojasnili su da su tokom postupka odloženog krivičnog gonjenja osumnjičeni izvršili naložene obaveze, odnosno uplatili iznose od 400 i 500 eura humanitarnim organizacijama.

Prema članu 293 Krivičnog zakonika, ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi liječenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine.

Iz bjelopoljskog ODT “Vijestima” su kazali da se u tom tužilaštvu ne vodi trenutno niti jedan krivični postupak zbog krivičnog djela nadriljekarstvo.

Na društvenim mrežama mogu se pronaći na desetine profila koji pružaju građanima usluge hidžama po cijeni od 15 do 25 eura, ali i po većim cijenama.

Ove metode rade se u salonima, stanovima, i u kućnim posjetama zainteresovanima, a tvrde da liječe niz bolesti i stanja - od dijabetesa, glavobolje, preko sindroma policističnih jajnika, pa do neplodnosti i to “isisavanjem nezdrave krvi iz organizma”... Ovom vrstom masaže bave se ljudi raznih zanimanja - od kozmetičara do fizioterapeuta, a za sebe tvrde da imaju sertifikate za bavljenje ovom vrstom usluga.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u sprovođenju mjera zdravstvene zaštite mogu da se primjenjuju samo stručne provjerene tradicionalne i alternativne metode i postupci liječenja, koji nijesu štetni po zdravlje građana. U Zakonu piše da te mjere mogu da primjenjuju zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici, kao i lica koja su završila fakultet tradicionalne kineske medicine i lica koja posjeduju diplomu ili drugi odgovarajući sertifikat o stečenom stručnom zvanju u alternativnoj medicini izdatu od međunarodno priznate organizacije za alternativnu, odnosno komplementarnu medicinu, priznatu od strane odgovarajuće međunarodne organizacije ili strukovnog udruženja u najmanje jednoj državi Evropske unije.

Subjekti koji primjenjuju metode i postupke nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva zdravlja, moraju da budu upisani u Centralni registar privrednih subjekata, u skladu sa zakonom.

”Saglasnost za primjenu pojedinih metoda i postupaka iz stava 1 ovog člana, zdravstvenoj ustanovi i licima iz stava 2 ovog člana daje Ministarstvo, na osnovu mišljenja komisije za procjenu i davanje mišljenja o primjeni metoda i postupaka iz stava 1 ovog člana, koju obrazuje Ministarstvo”, piše u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Posljednjim Pravilnikom, iz 2014. godine, definisan je spisak tradicionalnih i alternativnih metoda liječenja koje su stručno provjerene i nijesu štetne po zdravlje. To su akupunktura i srodne tehnike, ajurveda, apiterapija, aroma - terapija, detekcija štetnih zračenja, duhovna energetska medicina, energetska terapija i srodne tehnike, fitoterapija, homeopatija, joga vježbe, kvantna medicina, kiropraksa i primijenjena kineziologija, makrobiotika, porodični raspored, reiki, tradicionalna domaća i kineska medicina i psihoterapija.

Bonus video: