Curenje podataka iz Svis banke: Osobe iz obavještajnog sektora iz Crne Gore povezane sa otkrivenim računima

Detalji o računima povezanim sa 30.000 klijenata banke Credit Suisse iz cijelog svijeta pokazuju ko su vlasnici više od 100 milijardi švajcarskih franaka uz jednoj od napoznatijih finansijskih institucija

38751 pregleda 36 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osobe iz obavještajnog sektora iz Crne Gore su povezane sa računima koji su otkriveni nakon masovnog curenja podataka iz jedne od najvećih privatnih banki na svijetu Credit Suisse, piše OCCRP.

U vezi sa Crnom Gorom se ne navodi više detalja, a svjetski mediji navode da je curenje razotkrilo skriveno bogatsvo klijenata koji su učestvovali u mučenju, švercu droge, pranju novca, korupciji i drugim ozbiljnim zločinima. Detalji o računima povezanim sa 30.000 klijenata banke Credit Suisse iz cijelog svijeta pokazuju ko su vlasnici preko 100 milijardi švajcarskih franaka uz jednoj od napoznatijih finansijskih institucija.

Zviždač je proslijedio podatke njemačkom listu „Zidojče cajtung“ koji ih je podijelio sa neprofitnom novinarskom grupom Projekat za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) i sa još 46 medijskih organizacija širom svijeta, uključujući britanski „Gardijan“ i „Njujork tajms“.

Podaci se odnose na račune koji su otvoreni od 1940-ih godina do 2010-ih, ali ne i sadašnje djelatnosti banke.

Curenje podataka pokazuje da je banka Credit Suisse otvarala račune i nastavljala da pruža usluge ne samo ultrabogatim osobama, već i onima sa očigledno problematičnom istorijom koja je mogla biti potvrđena običnom internet pretragom. Među najvećim otkrićima je činjenica da je banka nastavljala da poslije sa klijentima i nakon što su bankarskih zvaničnici utvrdili da postoje sumnjive aktivnosti u vezi sa njihovim finansijama

Bonus video: