Miličković: Posjedujemo dozvole za držanje divljih životinja na imanju u mjestu Blizna

"Na žalost moje države, a onda i moju, sve ove dozvole i saglasnosti koje se izdaju u Agenciji za zaštitu životne sredine, sam morao (da bi ih dobio) tražiti uz pomoć svog advokata, jer u toj instituciji, zarad lične koristi pojedinaca, za mene su sva vrata zatvorena"

11434 pregleda 242 reakcija 7 komentar(a)
Foto: zooparkmontenegro
Foto: zooparkmontenegro

Vlasnik "Prihvatilište i oporavak životinja" Miljan Miličković tvrdi da posjeduje dozvole za držanje divljih životinja na imanju u mjestu Blizna.

On je reagovao na navode Agencije za zaštitu životne sredine, iz koje je, između ostalog, saopšteno da imanje u mjestu Blizna nije adekvatno za držanje životinja i da nema potrebne dozvole.

"Nije istina da ne posjedujemo dozvole za držanje divljih životinja koje se drže kod nas na imanju. Pored trajnih dozvola (ne privremenih, kako ih oni u svom dopisu nazivaju) za držanje životinja, posjedujemo i privremenu dozvolu za zoološki vrt, koju je izdala Uprava za fitosanitarne i veterinarske poslove Crne Gore", naveo je Miličković.

Dodaje da u toj državnoj ustanovi nikad niju imali "nikakve vrste opstrukcija, već punu podršku za humani rad koji obavljamo".

"Atraktivne životinje, kao što su kengur koji je rođen u Crnoj Gori, a čiji roditelji se u Crnoj Gori razmnožavaju već punih 20 godina, kao i vuk, kojeg je uhvatila lovačka inspekcija (u saradnji sa šinterima), u samom centru glavnog grada, pa i sova ušara, povrijeđena u krivolovu, koja je, takođe, od strane državnih inspekcija smještena kod nas, uredno su prijavljene životinje kod Agencije za zaštitu životne sredine, u zakonom predviđenom roku, ali ta institucija ne prihvata porijekla tih životinja. Iz tog razloga još uvjek i nemamo dozvole za držanje njih, što ne znači da treba da ih vratimo na ulicu, nego da se pozabavimo rješavanju tog problema sa nivoa države, jer to nisu jedinstveni slučajevi. Zamislite taj apsurd, državne inspekcije smještaju životinje kod nas, jer nemaju gdje sa njima, a državna Agencija za zaštitu životne sredine ne priznaje porijeklo istih".

Miličković dodaje da u dokumentaciji, između ostalog, posjeduju saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine za držanje životinja u sklopu ZOO parka ili prihvatilišta radi prikazivanja javnosti.

"Na žalost moje države, a onda i moju, sve ove dozvole i saglasnosti koje se izdaju u Agenciji za zaštitu životne sredine, sam morao (da bi ih dobio) tražiti uz pomoć svog advokata, jer u toj instituciji, zarad lične koristi pojedinaca, za mene su sva vrata zatvorena".

Miličković navodi i da površina imanja iznosi 150.000 kvadrata zemljišta na kojem su izgrađeni objekti, po, kako je saopštio "evropskom pravilniku, za držanje i uzgoj divljači, Što je potvrdilo i više državnih komisija koje se time bave".

"Da bude jasno, sa svim državnim inspekcijama, Ministarstvom poljoprivrede, Azilom na Koniku i savršenim timom dobronamjernih ljudi iz Uprave za fitosanitarne i veterinarske poslove Crne Gore imamo odličnu saradnju u cilju unapređenja uslova dobrobiti životinja u Crnoj Gori. U EPA reagovanju nejasno navode podršku u vidu projekata, kao da se ti projekti tiču njih, a u realnosti apsolutno nemaju nikakve veze sa njima, već sa Upravom za veterinu, koja sjajno, pošteno i po zakonu obavlja svoj dio posla", navodi se između ostalog u reagovanju Miličkovića.

Bonus video: