Grujić i CEDIS razmijenili tužbe

Mještanin Mušovića Rijeka kaže da strahuje za život zbog spuštenih žica dalekovoda skoro do zemlje. Iz državne kompanije tvrde da zbog njegovog postupanja ne mogu da poprave stubove

8730 pregleda 3 komentar(a)
Žice dalekovoda idu preko Grujićevog imanja, Foto: Privatna arhiva
Žice dalekovoda idu preko Grujićevog imanja, Foto: Privatna arhiva

Teški “jugov” snijeg, koji je padao u srijedu u Kolašinu, ponovo je na imanju Mila Grujića u selu Mušovića Rijeka spustio žice dalekovoda skoro do zemlje.

Zbog toga je, kako je ispričao “Vijestima”, opet strahovao za svoju i bezbjednost svoje imovine. Spuštene žice dalekovoda ovog puta ograničile su mu kretanje po dvorištu i voćnjaku.

Grujić kaže da ima dugo i vrlo neprijatno iskustvo, jer je snijeg u decembru 2020. godine prekinuo žice dalekovoda, dok je u svom dvorištu uklanjao snijeg sa stabala voća. Tada je, tvrdi, “za dlaku izbjegao smrt”. Žice između dva stuba na njegovom imanju tokom minule decenije, tvrdi, tri puta su padale u njegovom dvorištu ili voćnjaku. Dalekovod Breza-Mušovića Rijeka dijelom, između ostalog, napaja državni Ski-centar Kolašin 1600.

”Nevjerovatno je da ponovo strahujem za svoj život i pored obećanja Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS). I ovog puta sam obavijestio Osnovno državno tužilaštvo i policiju. Podsjećam da ovi moji problem traju više od deceniju i da strahujem za svoj život”, kazao je Grujić.

Podsjeća da je u proljeće prošle godine dobio usmeno obećanja od CEDIS-a da će biti nađeno rješenje, to jest da se izmjeste stub i žica sa njegovog imanja. Dogovoreno je, podsjeća Grujuć, da mu pisano dostave njihove predloge na koji način to namjeravaju da riješe.

”Tada sam rekao da neću dozvoliti ekipama CEDIS-a da preko imanja dolaze da otklanjaju kvarove, ukoliko ta kompanija ne ispuni obećanje. Obećanje nije ispunjeno, do sada od njih nijesam dobio predlog kako da riješe moje probleme, pa je sada u toku i sudski postupak pred kolašinskim sudom”, ispričao je Grujić.

Kako su “Vijestima” kazali iz CEDIS-a, na Grujićevom imanju su stubovi br. 71 i 72 dalekovoda Breza-Mušovića Rijeka.

”Grujić ekipama CEDIS-a ne dozvoljava pristup stubnim mjestima koja se nalaze na parceli u njegovom vlasništvu. Radi adekvatnog sagledavanja problema navodimo da je shodno članu 219 Zakona o energetici, krajnji kupac dužan da dozvoli i omogući ovlašćenim licima energetskih subjekata pristup mjernim uređajima i instalacijama, između ostalog i radi otklanjanja kvarova. Iz toga proizilazi da postupanje gospodina Grujića, u ovom slučaju, predstavlja kršenje odredbi Zakona o enrgetici”, kažu u CEDIS-u.

Podsjećaju da su 23. jula i 17. novembra prošle godine podnijeli Osnovnom sudu u Kolašinu predlog “radi određivanja privremene mjere protiv Grujića, jer ne dozvoljava pristup stubnim mjestima, radi zamjene dotrajalih drvenih stubova”. Sud je, tvrde, odbio njihove predloge. S obzirom na to da nijesu uspjeli da obezbijede privremenu mjeru, podnijeli su i tužbe zbog smetanja posjeda.

”Međutim, u tim predmetima sud još nije dostavio poziv za raspravu. Grujić je 5. avgusta prošle godine protiv CEDIS-a Podgorica podnio tužbu Osnovnom sudu u Kolašinu radi isplate naknade za faktički zauzeto zemljište zbog postavljenih stubova dalekovoda upisanih u LN br. 19 KO ‘Mušovića Rijeka’”, objašnjavaju iz CEDIS-a.

Tvrde da je “kompletna elektrodistributivna infrastruktura CEDIS-a izgrađena u skladu sa propisima”. Podsjećaju i na Zakon o energetici u kojem je precizirano u kojim situacijama nadležni državni organ može naložiti izmještanje energetskog objekta.

”U cilju obezbjeđivanja stabilnog napajanja korisnika sa dalekovoda Breza - Rijeka Mušovića, sa kojeg se dijelom napaja i Ski-centar Kolašin 1600, CEDIS u granicama svoje nadležnosti, intenzivno radi na realizaciji investicije kabliranja predmetnog dalekovoda (izgradnja podzemnog voda). Za taj objekat planiran je iznos od oko 400.000 eura”, najavljuju iz CEDIS-a.

Bonus video: