Pomoć za pet socijalno ugroženih porodica u Nikšiću

Iz NVO "Alfa centar" ističu da u okviru socijalnog servisa „Acta Non Verba“ rade sve što je u njihovoj moći da pomognu sugrađanima koji žive na rubu egzistencije, da im se svakog dana obrati neko za pomoć. Prioritet u dobijanju pomoći imaju porodice sa većim brojem djece, bez primanja

2067 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Alfa centar
Foto: Alfa centar

Članovi Volonterskog kluba NVO „Alfa centar“ uručili su humanitarnu pomoć za pet socijalno ugroženih porodica iz Nikšića i na taj način obilježili Međunarodni dan socijalne pravde. Riječ je o paketima namirnica i sredstava za ličnu higijenu.

"Prethodne sedmice organizovali smo akciju prikupljanja pomoći za korisnike našeg servisa i na taj način uključili širu zajednicu u našu humanitarnu misiju. Nažalost, zbog aktuelnih socio-ekonomskih uslova mali broj pojedinaca je u mogućnosti da pomogne sugrađanima koji nemaju osnovne uslove za život. Raduje nas činjenica i da pored teške materijalne situacije, neki od naših sugrađana su uzeli učešće u akciji i pružili nam pomoć da obezbjedimo pet porodica sa osnovnim namirnicama“, kazala je Marina Došen, iz „Alfa centra“.

Iz te NVO ističu da u okviru socijalnog servisa „Acta Non Verba“ rade sve što je u njihovoj moći da pomognu sugrađanima koji žive na rubu egzistencije, da im se svakog dana obrati neko za pomoć. Prioritet u dobijanju pomoći imaju porodice sa većim brojem djece, bez primanja.

"Trudimo se da svakog puta izađemo u susret i pomognemo ljudima koji ranije nisu imali pomoć i pažnju od nadležnih institucija, ustanova i organizacija koje djeluju u ovoj oblasti. Često čujemo kritike od naših sugrađana da ’hranimo’ siromaštvo i da ovim akcijama ne možemo popraviti stanje u zajednici. Svjesni smo šta mi možemo učiniti i radimo upravo to. Trudimo se da probudimo svijest građana, ali i nadležnih institucija da je porazno da u 21. vijeku naše komšije nemaju hljeb, vodu, struju i ostalo što je neophodno da prežive“, poručila je Došen.

foto: Alfa centar

Kako je kazala, nadaju se da će zajedničkim snagama uspjeti da smanje stopu rizika siromaštva u Crnoj Gori, ali i da će u državi doći do socijane pravde koja je, iako teško dostižna, ipak moguća.

Pozvala je sugrađane i kompanije da se uključe u realizaciju humanitarnih akcija, kako bi zajedničkim snagama pomogli najugroženijima. Servis „Acta Non Verba“ je osnovan uz podršku domaćih i međunarodnih partnera „Alfa centra“: Opštine Nikšić, ASB - Arbeiter-Samariter-Bund i IRIS Network.

Bonus video: