Uređenje Omladinskog kluba i edukacija djece i roditelja o problemu prosjačenja

Projekat “Podrška mladima u lokalnim zajednicama” finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Međunarodna organizacija za migracije, Misija u Crnoj Gori

2087 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Dijalog u zajednici, aktivnost koja se realizuje u sklopu projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama”, je prilika da mladi budu aktivan dio zajednice, da učestvuju u njenom unaprijeđenju, stvaraju vezu između mladih i zajednice, a ujedno i podučavaju mlade raznim vještinama.

"Dijalog okuplja mlade koji diskutuju o izazovima i problemima s kojima se oni ili zajednica susreću, delegiraju ideje za rješavanje istih, razvijaju projektne prijedloge, a kasnije i realizuju svoje inicijative“, kazali su Marina Došen i Nardi Ahmetović, lokalni koordinatori projekta za Nikšić.

Grupa mladih okupljenih na Dijalogu u zajednici, pred komisijom i partnerima projekta, predstavila je inicijative koje razvijaju na osnovu ideja delegiranih na prvom modulu Dijaloga, a to su uređenje Omladinskog kluba Nikšić i edukacija djece i roditelja o problemu prosjačenja.

"Prvom inicijativom mladi će u prostoru Omladinskog kluba Nikšić obezbijediti bolje tehničke uslove za veće učešće mladih u edukativnim, kulturnim i sportsko-rekreativnim aktivnostima kupovinom potrebne opreme. Druga inicijativa je usmjerena na prevenciju pojave prosjačenja u Nikšiću kroz edukaciju djece i roditelja, ali i uključivanje cijele zajednice u sistem podrške najugroženijim kategorijama. Mladi će ovom inicijativom pokušati predstaviti alternative i zajedničkom solidarnošću uticati na pristup ovoj problematici“, istakli su Došen i Ahmetović.

Nakon predstavljanja ideja, učesnici projektnih grupa dobili su konstruktivne predloge kako da njihove ideje unaprijede.

Podrška mladima u lokalnim zajednicama
foto: Privatna arhiva

“Ovaj projekat je od velikog značaja kako za mene, tako i za druge mlade, s obzirom da smo odlučili da opremimo Omladinski klub u našem gradu. Klub će, prije svega, umrežiti mlade ljude, kako bi zajedničkim snagama radili na obrazovanju, ali i slobodno vrijeme provodili na kreativan način”, kazala je Milica Roćenović, članica projektne grupe.

Anastasija Šurbatović, članica druge projektne grupe, kaže da od kada je došla u godine da shvati rizike i probleme zajednice, na prvom mjestu je stavljala prosjačenje djece i mladih.

„Smatram da je to jedan od najvećih problema naše zajednice, kao i države. Uz ovaj projekat saznala sam veliki broj informacija koje se tiču ovih lica iz manjinske zajednice. Saznala sam da je veliki broj djece u riziku da postanu prosjaci. Uz pomoć ovog projekta, kako ja kao pojedinac, tako i mi kao zajednica, stvaramo vezu između većinske i manjinske zajednice. Ovo je jedan veliki korak za bolje sjutra. Možda zauzvrat ne dobijam ništa, ali se osjećam ispunjeno zbog toga što činim dobro djelo za nekoga kome je to neophodno”, kazala je Anastasija.

Podrška mladima u lokalnim zajednicama
foto: Privatna arhiva

Prema riječima Marine Došen, proces izrade i implementacije projektnih prijedloga čini zanimljiv put za mlade, novo i poučno iskustvo, a kako će kroz cjelokupan proces učesnici tražiti pomoć i partnere, pozvala je sve koji žele da pomognu i doprinesu realizaciji pomenutih inicijativa da im se priključe.

Projekat “Podrška mladima u lokalnim zajednicama” finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Međunarodna organizacija za migracije, Misija u Crnoj Gori.

Bonus video: