BS obilježila Dan maternjeg jezika: Očekujemo da Javni servis uskoro formira redakciju na bosanskom jeziku

Nacionalni identitet Bošnjaka i njegovo pravo na imenovanje svog maternjeg – bosanskog jezika, kako se navodi u saopštenju, trajna su tekovina savremene i multietničke i građanske Crne Gore, u čijem su utemeljenju pripadnici bošnjačkog naroda nesebično učestvovali

4434 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Bošnjačka stranka
Ilustracija, Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka oglasila se povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika i istakla da je očuvanje bosanskog jezika jedan je od ključnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka.

"Zadovoljni smo što je bosanski jezik sa svim posebnostima koje proističu iz nacionalne i jezičke samoidentifikaciije, prepoznat i ugrađen u Ustavu Crne Gore, u čemu je Bošnjačka stranka dala ključni doprinos", saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Nacionalni identitet Bošnjaka i njegovo pravo na imenovanje svog maternjeg – bosanskog jezika, kako se navodi u saopštenju, trajna su tekovina savremene i multietničke i građanske Crne Gore, u čijem su utemeljenju pripadnici bošnjačkog naroda nesebično učestvovali.

"Upotreba maternjeg jezika u obrazovnom procesu spada u temeljna ljudska i manjinska prava i to je osnov očuvanja nacionalnog identiteta naroda i zajednice", piše u saopštenju.

Dodaju da implementacija sadržaja iz bošnjačke književnosti i jezika kroz obrazovni proces, to mora biti prioritet države, kroz odgovarajuće modele i definisane planove i programe.

"Jedna od osnovnih oblasti upotrebe maternjeg jezika osim u obrazovanju i njegovanju kulturnog nasljeđa su mediji. Očekujemo u tom kontekstu da će i Javni servis uskoro formirati redakciju na bosanskom jeziku i tako dati doprinos u dijelu poštovanja Ustava Crne Gore, ali i brojnih međunarodnih dokumenata" poručuju iz Bošnjačke stranke.

Bonus video: