Zimski maraton u Nikšiću: Lazar i Lukša prvi do cilja

Takmičari iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Češke i Engleske učestvovali na nikšićkom Zimskom maratonu

9673 pregleda 2 komentar(a)
Ljepota na svakom koraku, Foto: Nikola Novović
Ljepota na svakom koraku, Foto: Nikola Novović

Sunce, sniježna bjelina, Lukavica i Žurimovi, izuzetno dobro markirana staza i još bolja organizacija, obilježili su drugi Zimski maraton koji je proteklog vikenda organizovan na teritoriji opštine Nikšić, u organizaciji Nevladinog udruženja “Ljubitelji prirode”.

Glavni pokrovitelji manifestacije, koja je okupila 50 takmičara iz sedam zemalja, bili su Opština Nikšić i lokalna Turistička organizacija.

”Glavna trka u dužini od 26 kilometara bila je zaista sjajna. Imali smo dosta novog snijega, sunčan dan i idealne uslove za trku. Imali smo 50 startera i to iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Češke i Engleske. I ove godine sve je proteklo u najboljem redu i bez povreda, što nas čini posebno zadovoljnim”, kazao je organizator maratona Miljko Gigo Bulajić.

foto: Nikola Novović

Trka je bila ograničena na devet sati trajanja, ali Lazaru Badanjcu i Lukši Lukšiću iz Hrvatske trebalo je tri sata i 25 minuta da na turno skijama prvi stignu na cilj.

Početak i završetak trke bio je u Ski-centru Vučje, na 1.350 metara nadmorske visine.

Učesnici maratona morali su da imaju iskustvo hodanja na planini u zimskim uslovima, adekvatnu opremu i fizičku spremu, a o njihovoj sigurnosti brinuli su organizatori i Gorska služba spasavanja (GSS), koji su na motornim sankama vodili računa da svi bezbjedno završe učešće.

Neophodno iskustvo i dobra fizička sprema: Učesnici maratona
Neophodno iskustvo i dobra fizička sprema: Učesnici maratonafoto: Nikola Novović

Za ovogodišnje izdanje maratona bila je planirana i Skimo trka na Dažniku, namijenjena turno skijašima, koja je trebalo da se održi juče. Međutim, za razliku od subote kada su uslovi za glavnu trku bili idealni, jučerašnji vremenski uslovi nijesu dozvolili da Skimo trka bude održana.

”Veliko interesovanje ljubitelja skijanja, bordinga, učesnika na krpljama, kao i svih zimskih sportova, dokazuje da Vučje opravdava svoj status zimskog centra. Uprkos lošem stanju turizma u cijelom svijetu zbog kovid pandemije, uključivanje sve većeg broja omladine tokom ove manifestacije i podsticaj da provode vrijeme na planini znači ujedno i afirmaciju zdravih stilova života”, kazao je Miljan Mijušković, ispred Opštine Nikšić.

foto: Nikola Novović

Kako je istakao, udruženje “Ljubitelji prirode” i Ski centar “Vučje” na inovativan i profesionalan način prezentuju potencijale zimskog turizma, a maraton na najbolji način doprinosi promociji Nikšića kao zimske turističke destinacije.

”Zimski maraton je najmasovniji i najznačajniji događaj za zimsku turističku sezonu u Nikšiću koji osim takmičara privlači i veliki broj posjetilaca, prilikom čega se ostvaruje i značajan broj noćenja, a vijesti o manifestaciji obilaze region”, kazao je Mijušković i obećao da će lokalna uprava i TO nastaviti da podržavaju kako zimski maraton, tako i slične manifestacije kako bi Nikšić postao mjesto okupljanja skijaša.

Bonus video: