Proslavljaju 55 godina postojanja

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka je osnovano 18. februara 1967. godine

5413 pregleda 1 komentar(a)
Poster postavljen u Bijelom Polju, Foto: CDPR
Poster postavljen u Bijelom Polju, Foto: CDPR

Povodom obilježavanja 55 godina nastanka, Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), u saradnji sa firmama “Studio Mouse”, “Primodesign” i “Montenegro Metropolis Media”, postavilo je postere “55 godina aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori” u Budvi, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama i Podgorici.

CDPR je osnovan u Titogradu, današnjoj Podgorici, 18. februara 1967. godine, što je bilo jedna od prvih aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori.

”Posteri, osim podsjećanja na pedeset pet godina Društva i aktivnosti u borbi protiv raka, imaju zadatak i da opomenu i pozovu građane da pored naše stalne borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće”, saopšteno je iz CDPR-a.

Podsjećaju da je prvi predsjednik Društva bio akademik Ljubomir Rašović, potpredsjednici dr Nikola Ivović i Milo Kralj, a sekretar dr Petar Martinović.

”Početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća Društvo Crne Gore za borbu protiv raka je smrću velikog broja kadrova - entuzijasta, ratnim okruženjem, kao i raspadom bivše domovine - SFRJ, prestalo da postoji. Nastavak tradicije i aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori vezuje se za Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), koje je osnovano 5. novembra 2001. godine. Sa nastankom tadašnjeg Društva Crne Gore za borbu protiv raka, ali i 2001. godine nasljednikom CDPR-a, nadamo se da se svih proteklih pedeset pet godina Crnom Gorom širi ideja humanosti sa jedinim mogućim ciljem, a to je pomoći oboljelima od ove opake, ali danas, ipak, izlječive bolesti”, saopšteno je iz CDPR-a.

Bonus video: