"Glavni grad nije želio biti transparentan i kooperativan"

Da je bilo iskrenog odnosa, postigli bi se mnogo bolji i efikasniji rezultati, kazali su iz udruženja podstanara

6166 pregleda 36 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Produžetak roka za prijavljivanje podstanara za subvencije, na konkursu koji je raspisao Glavni grad, u najmanju ruku treba da bude razlog za zabrinutost, i za to postoji više razloga, saopštili su iz Udruženja podstanara Crne Gore - "Moj dom".

Jedan od razloga je, kako su kazali, "neiskreni pristup" tom socijalnom programu od strane Glavnog grada.

"Naime, iako je ovo udruženje u više navrata javno skretalo pažnju na moguće probleme prilikom sprovođenja ovog socijalnog projekta, na našu žalost i žalost podstanara u ovom slučaju u Podgorici, Glavni grad jednostavno nije želio biti transparentan i kooperativan. Buduću da svakodnevno svjedočimo podstanarskim problemima sa kojima se podstanarske porodice susreću svakodnevno, ukazivali smo da će ugovori o zakupu stana biti najveći problem", navodi se u saopštenju.

Iz tog ugla se, kako su kazali, ne može kriviti Glavni grad i njihova ideja, već da je glavni krivac državna administracija koja je "sve ovo morala mnogo ranije regulisati".

"Glavni grad možemo kriviti jer da su sa ovim Udruženjem imali iskren i transparentan odnos, sasvim smo sigurni da bi se postigli mnogo bolji i efikasniji rezultati. Drugi razlog je svakako ne podupiranje i pomaganje rada ovog udruženja i od glavnog grada i od same državne administracije. Jer ovo udruženje u ovom trenutku je jedino u državi koje tačno zna veličinu problema podstanarstva u Crnoj Gori. Mi tačno znamo sa kakvim se mukama nose podstanari u Crnoj Gori. A znamo i koliko je država do dana današnjeg okretala glavu od ovog problema".

"U svakom slučaju niti je demokratski, niti evropski niti dobro za desetine hiljada podstanarskih porodica zanemarivati, izbjegavati saradnju sa NVO koja se jedina iskreno bavi ovim problemom i koja najiskrenije svim opštinskim i državnim organima pomoći da se počne sa rešavanjem ovog ogromnog problema. Nadamo se da će sve relevantne adrese u ovoj državi konačno shvatiti značaj rada ovog udruženja, a sve u interesu njenih građana. A najveći uspjeh će biti poštovanje Ustava ove države. Država socijalne pravde i jednakosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: