Bijelo Polje: Najviše para za životnu sredinu, turizam i puteve

Nacrtom strateškog plana razvoja opštine Bijelo Polje do 2026. godine predviđeno je povećanje zaposlenosti, biće izgrađeni šetalište, bazen, nove škole, vrtići i stambene zgrade...

3711 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Opština
Foto: Opština

Povećanje zaposlenosti, razvoj prioritetnih privrednih djelatnosti (poljoprivreda, turizam, prerađivačka industrija), unapređenje društvenih djelatnosti i tehničke infrastrukture, kao i dalji razvoj demokratskih odnosa, dijaloga i tolerancije, najvažniji su ciljevi nacrta strateškog plana razvoja opštine Bijelo Polje do 2026. godine.

”Prvi cilj je povećanje zaposlenosti od 1500 iznad rasta ili opadanja broja evidentirano nezaposlenih. Ako je u prethodnom srednjoročnom periodu zaposlenost povećana za 1.200 onda je planski zadatak od 17 odsto (1.500 osoba) realan. Ukupan prihod privrede treba da poraste sa 261 milion u 2020. na 350 miliona eura (pet odsto prosječno godišnje)”, navodi se u nacrtu i predviđa da će broj privrednih društava porasti za 90.

Kako se navodi u tom dokumentu, planirano je unapređenje društvenih djelatnosti, zdrastvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, poboljšanje uslova za razvoj kulture i sporta i unapređenje socijalne zaštite. Pored toga, Opština će, kako piše u nacrtu, u naredne četiri godine raditi na poboljšanju uslova života stanovništva kroz unapređenje tehničke infrastrukture, a redosljed prioriteta biće rekonstrukcija elektroenergetskih objekata, izgradnja vodovodne mreže, rekonstrukcija saobraćajne infrastrukture, rekonstrukcija i izgradnja komunalnih i stambenih objekata i rekonstrukcija i izgradnja objekata zaštite životne sredine.

”Za ostvarivanje drugog, trećeg i četvrtog specifičnog cilja planirana su investiciona ulaganja u ukupnom iznosu od 117,5 miliona eura”, navodi se u nacrtu.

Najviše novca biće potrošeno na rekostrukciju i izgradnju objekata zaštite životne sredine (41.131.607 eura). Skoro petina sredstava biće uložena u rekonstrukciju i izgradnju putne mreže (21.804.000 eura) i turizam (11.000.000).

U rekonstrukciju i izgradnju stambeno-komunalnih objekata Opština će uložiti 9.210.760 eura, poljoprivredu 6.000.000, unapređenje vaspitno-obrazovnog sistema 5.889.200 eura. Od 4,3 do 4,7 miliona eura biće uloženo u revitalizaciju, rekonstrukciju i izgradnju eletroenergetske mreže, unapređenje uslova sporta i rekostrukciju i izgradnju vodovodne mreže.

U unapređenje zdravstvene zaštite opredijeliće se 2.500.000 eura, uslova za razvoj kulture 2.285.000, a za rekostrukciju željezničke infrastrukture 2.127.000 eura.

”Završiće se započeti infrastrukturni objekti za razvoj turizma na Bjelasici i Đalovića pećini, nastaviti istrage termalnih voda na Kisjelim vodama, podići otkupni centar za poljoprivredne proizvode i povećati ukupan prihod privrede sa 260 na 350 miliona godišnje. Rekonstrukcijom i adaptacijom raspoloživog prostora u Opštoj bolnici osavremeniće se uslovi za rad internog i dječijeg odjeljenja, a od značajnije opreme nabaviti magnetna rezonanca. Izgradiće se tri dječija vrtića, završiće se nova zgrada OŠ “Dušan Korać” i izgraditi zgrade područnih odjeljenja OŠ “Risto Ratković” u Pripčićima i OŠ “Rifat Burdžović Tršo” u Trubini, rekonstruisaće se zgrade osnovnih škola u Njegnjevu, Kanjama, Loznoj, Tomaševu, Goduši i fiskulturna sala u srednjoj stručnoj školi, a izgraditi fiskulturne sale za osnovne škole u Njegnjevu i Nedakusima”, navodi se u nacrtu.

Planiran je završetak rekonstrukcije zgrade muzeja, prostorija bioskopa, galerije i biblioteke i uspostaviti kreativni hab, biće izgrađen spomen dom Avdu Međedoviću i izvršiti valorizacija spomen kuće Miodraga Bulatovića.

”Izvršiće se rekonstrukcija zapadne tribine uz njeno nadkrivanje, obezbijediće se prostor za pomoćni fudbalski teren, rekonstruisaće se atletska staza, izgradiće se bazen za plivanje, uradiće se trim staza na Obrovu i mali sportski tereni na seoskim područijima. Izvršiće se rekonstrukcija i izgradnja 30 trafo-stanica, pet dalekovoda, kao i niskonaponske mreže na selu i u gradu kao i više vodovoda. Završiće se rekonstrukcija lokalnih puteva asfaltiranjem u dužini 65 kilometara i nasipanje tamponom u dužini od 150 kilometara, uradiće se priključak na auto-put, a radiće se na izgradnji puta od Ribnika preko Pripčića do Ribarevina, rekonstruisaće se magistralni put od državnog značaja od Lepenca do Ribarevina i dalje do Berana”, stoji u strateškom dokumentu.

Planirana je i gradnja stambene zgrade sa 20 stanova za penzionere na Ribarevinama, rješavanje stambenog pitanja ugroženih porodica romske populacije u Rakonjama, uradiće se obaloutvrda sa šetalištem i biciklističkom stazom od Vatrogasne jedinice do Doma zdravlja, kao i na desnoj obali Lima od mosta u Loznicama do gradskog mosta u Nikoljcu.

”Započeće i izgradnja infrastrukture odvoda i prečišćavanja otpadnih voda (kanalizaciona mreža, kolektor i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda), kao i izgradnja regionalne sanitarne deponije, reciklažnih dvorišta, puta do sanitarne deponije, i odrediti deponija građevinskog otpada”.

Kada su u pitanju izvori sredstava, najviše, ili 41 odsto biće finansirano iz državnog budžeta (848.051.351 eura), iz donacija i fondova 26 odsto (31.022.012 eura), kredita (18.786.210 eura), budžeta Opštine (10.058.450) i privatnog kapitala (9.603.659 eura).

Centralna javna rasprava o nacrtu biće održana danas u Bijelom Polju.

Bonus video: