Krivična djela iz mržnje i nasilje nad LGBTIQ osobama u porastu

Iz NVO LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar su istakli da su svake godine 15 odsto Evropljana/ki ili 120 miliona osoba sa prostora zemalja Savjeta Evrope žrtve ozbiljnih krivičnih djela

4068 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Krivična djela iz mržnje i nasilje nad LGBTIQ osobama su u porastu, a dužnost i obaveza političara, Vlade i onih na pozicijama je da osiguraju bezbjednost, zaštitu ali i efektivan odgovor na nasilje upućeno ka LGBTIQ osobama u zemlji, kao i svim drugim žrtvama nasilja.

To je saopšteno iz nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar koje danas obilježavaju Evropski dan žrtava krivičnih djela, datum ustanovljen 1990. godine u Stokholmu, sa ciljem podizanja svijesti i sjećanja na žrtve krivičnih djela u Evropi.

U saopštenju ističu da su svake godine 15 odsto Evropljana/ki ili 120 miliona osoba sa prostora zemalja Savjeta Evrope žrtve ozbiljnih krivičnih djela.

Preko 35 odsto žena na globalnom nivou, dodaju oni, iskusile su fizičko ili seksualno nasilje tokom svog života.

Kako navode, za druge marginalizovane zajednice, poput LGBTIQ osoba, kako u Crnoj Gori, tako i na globalnom nivou, iskustvo nasilja je dio svakodnevice i predstavlja izazov i realan rizik.

"Na samom kraju, svim osobama sa iskustvom nasilja, pogotovo LGBTIQ zajednici šaljemo poruku podrške uz podsjetnik da nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar u kontinuitetu pružaju servise psihosocijalne i pravne podrške, koji su dostupni LGBTIQ zajednici u svakom trenutku", navodi se u njihovom saopštenju.

Bonus video: