Kolašin: U okviru projekta "Sjeverom na dva točka" nagrađena četiri učenika OŠ "Risto Manojlović"

Prvo mjesto osvojila je Helena Vuković, učenica VIII razreda, druga nagrada pripala je učenici Dunji Vlahović, dok su treću nagradu osvojila braća Đorđe i Luka Grujić

2476 pregleda 37 reakcija 0 komentar(a)
Nagrađeni učenici, Foto: Dragana Šćepanović
Nagrađeni učenici, Foto: Dragana Šćepanović

Na konkursu za osnovce iz Kolašina, u okviru projekta „Sjeverom na dva točka“, nagrađena su četiri učenika OŠ „Risto Manojlović u Kolašinu.

Prvo mjesto osvojila je Helena Vuković, učenica VIII razreda, druga nagrada pripala je učenici Dunji Vlahović, dok su treću nagradu osvojila braća Đorđe i Luka Grujić.

Nagrađeni osnovci su, kroz kratke video klipove predstavili saobraćajne izazove sa kojima se susreću na putu do škole i predložili moguća rješenja. Projekat „Sjeverom na dva točka“ sprovodi Biciklo.me u saradnji sa organizacijama Novi početak i Bijeli ljiljan, a finansira ga Evropska unija.

Lokalnim planom održive urbane mobilnosti predviđene su brojne mjere za razvoj biciklizma u Kolašinu. Istovremeno, kako je u Planu ocijenjeno, kolašinska saobraćajna infrarstuktura nije adekvatno prilagođena ni pješacima ni biciklistima.

Trenutno, kako je ocijenjeno u tom dokumentu, mali broj Kolašinca koristi biciklo, a za to nemaju ni adekvatne uslove. Navodno, za zaposlene u Opštini i javnim službama biće osmišljen odgovarajući podsticaj za dolazak na posao biciklom, a posebna pažnja biće usmjerena na edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola kroz akcije kojima se promoviše biciklizam.

Bonus video: