Da li ste spremni za UNIQA Data Science Challenge 2022?

Prvi UNIQA Data Science Challenge 2022 počinje 1. marta i otvoren je za sve zainteresovane koji imaju znanje iz oblasti aktuarske matematike, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade

13625 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UNIQA
Foto: UNIQA

Prilikom kreiranja tarifa osiguranja, aktuari širom svijeta moraju da naprave mnogobrojne kompleksne modele koristeći GLM/GAMM tehnike. Za svaki rizik u osiguranju koji moraju predvidjeti, odvojeno se formiraju: očekivani broj šteta (“loss frequency”) i prosječan iznos štete (“loss severity”).

Najkompleksniji modeli imaju stotine transformacija i karakteristika, tako da se uvijek postavljaju pitanja: da li smo pronašli najrelevantniji model? Ili koliko je još neobjašnjeno postojećim modelom u odnosu na najbolji mogući model?

UNIQA 4WARD za ovo takmičenje obezbjeđuje cjelokupni skup podataka i učinke GLM modela (kao jednu od varijabli). Skup podataka koji će se koristiti za analizu biće dostupan na Github stranici, a link će biti objavljen na UNIQA 4WARD web stranici na početku izazova 1. marta 2022. godine, zajedno sa obrascem za podnošenje prijave.

UNIQA
foto: UNIQA

Zadatak učesnika je da predlože XAI-class model, koji ima bolje performanse od postojećeg GLM modela. Predloženi model treba da bude tačan i da objašnjava svoja predviđanja (po posmatranju).

Ko sve može učestvovati?

Izazovu se mogu pridružiti sve zainteresovane osobe: individualno ili u grupama. Za sve grupne prijave, maksimum prijavljenih osoba je tri. Svi učesnici koji se takmiče moraju biti upisani na fakultet u okviru nekog evropskog univerziteta sa validnom univerzitetskom e-mail adresom ili da na dan prijavljivanja za takmičenje imaju validan dokaz da su studenti i da nemaju više od 30 godina.

Svi ostali učesnici koji imaju više od 30 godina i/ili nemaju važeću e-mail adresu (ili dokaz o trenutnom studiranju) nekog evropskog univerziteta dobrodošli su da učestvuju u izazovu, ali van konkurencije za novčane nagrade.

Kako možete da učestvovati?

Detaljan opis (glavni cilj, pravila učestvovanja, uslove za podnošenje, evaluaciju analiza, nagrade itd.) možete pronaći OVDJE.

Šta su nagrade?

Prva tri mjesta među učesnicima koji ispunjavaju sve specifične uslove biće nagrađeni novčanim nagradama:

  • prvo mjesto 1500 eura;
  • drugo 1000 eura;
  • treće sa 500 eura.

Dodatno, učesnici sa najpredvidivijim modelom (prvi kriterijum evaluacije) biće nagrađeni putovanjem za dvije osobe na Svjetski kongres WeAreDevelopers 2022 u Berlinu, koji uključuje i:

  • dvije karte za kongres u periodu od 14. do 15. juna 2022. godine;
  • avionsku kartu u ekonomskoj klasi, odnosno voznu kartu, u zavisnosti od mjesta prebivališta/boravišta pobjednika;
  • dvije noći u hotelu od 4 zvjezdice (double room), sa uključenim doručkom.

Za sve učesnike koji se takmiče za jednu od nagrada, organizacioni tim UNIQA 4WARD će, na kraju takmičenja, izvršiti provjeru prijava i obavijestiti samo one učesnike koji budu kvalifikovani za učešće.

Prijave za takmičenje mogu biti poslate u periodu od 1. do 31. marta 2022. godine. Prije podnošenja prijave, obavezno pročitati pravila takmičenja.