Miličković dobio dozvolu za mini Zoo vrt: Medvjed i vuk mogu, u kavezu

Miličković je prema svjedočenjima posjetilaca, ulaz na imanje i do sada naplaćivao po 10 eura, a tvrdio je da su to donacije
885 pregleda 7 komentar(a)
mrki medvjed mini zoo vrt, Foto: Facebook
mrki medvjed mini zoo vrt, Foto: Facebook
Ažurirano: 24.10.2017. 19:43h

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) dozvolila je Miljanu Miličkoviću, osnivaču zoološkog vrta u selu Blizna, nadomak Podgorice, da na privatnom imanju drži lamu, dvogrbu kamilu, pauna i emua. Istim rješenjem, njemu se dozvoljava privremeno držanje mrkog medvjeda, mješanca evropskog vuka, jelena lopatara i crvenouhe južnoameričke kornjače, za čije je držanje u obavezi da obezbijedi uslove i objekte.

Miličković, kako je ranije kazao, 12 godina na svom imanju, na oko 20.000 kvadrata, brine o divljim životinjama. Dozvolu za njihovo držanje je od EPA, kako se navodi u rješenju Agencije, tražio tek u maju, pošto je dospio u žižu javnosti nakon što su kod njega završila dva mladunca mrkog medvjeda sa Pustog Lisca.

Maša i Brundo, kako ih je Miličković nazvao, trenutno su u Grčkoj, gdje su upućeni na rehabilitaciju, zbog tvrdnji stručnjaka iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) da će, zbog neadekvatne brige u prihvatilištu, biti pripitomljeni. U slučaju uspješnog podivljavanja, medvjedi bi potom trebalo da budu vraćeni u Crnogorske šume.

Medvjed za kojeg je Miličkoviću dodijeljena privremena dozvola držanja, starosti je 10 mjeseci i, kako se navodi u rješenju EPA, smješten je u ograđenom prostoru. Mrki medvjed, međutim, prema svjedočenjima i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, slobodno šeta imanjem i u direktnom je kontaktu sa brojim posjetiocima.

Iz EPA je Miličkoviću naloženo da za medvjeda i evropskog vuka napravi kaveze. Životinje će mu, kako se navodi, oduzeti ukoliko ne ispuni tražene zahtjeve.

U rješenju se navodi i da je medvjeda i vuka, do izgradnje kaveza, u obavezi da drži u prostoru bez kontakata sa ljudima i ostalim životinjama. Kontakt sa tim životinjama je, navodi se u rješenju, dozvoljen samo hraniocu životinje i veterinarima. Na takve uslove držanja ranije su Miličkovića upućivali i iz CZIP-a.

Mrki medvjed i jeleni lopatari, kojih Miličković na imanju ima četiri su životinje kojima prijeti izumiranje a trgovina njima je, kako se navodi na internet stranici EPA, dozvoljena u posebnim slučajevima.

U rješenju EPA se, osim za dva mužjaka dvogrbe kamile, koje su kupljenje od italijanskog cirkusa, ne navodi porijeklo drugih divljih životinja koje Miličković drži na imanju. Komisija u rješenju navodi da je Miličković, koji je po zanimanju elektroinženjer, u Americi pohađao "obuke za potrebe životinja", ali navode i da nema sertifikat kojim potvrđuje te navode.

Miličković, prema svjedočenjima posjetilaca, ulaz na imanje naplaćuje 10 eura po vozilu, odnosno tri eura po osobi. Vlasnik zoološkog vrta u selu Blizna ranije je tvrdio da su u pitanju donacije posjetilaca.

Bonus video: