MZ: U deset gradova na javnim površinama postavljeno 20 defibrilatora

“Aparat vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, i korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja”, objasnila je ministarka Borovinić Bojović

2090 pregleda 5 komentar(a)
Defibrilator, Foto: Ministarstvo zdravlja
Defibrilator, Foto: Ministarstvo zdravlja

U deset gradova u Crnoj Gori, prvi put u istoriji, na javnim površinama postavljeno je 20 defibrilatora - uređaja za oživljavanje u slučaju srčanog udara, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, defibrilatori su postavljeni u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Cetinju, Budvi, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Baru i Ulcinju.

Dodaje se da se u Podgorici, defibrilatori nalaze u domovima zdravlja Blok pet, Zlatica, Nova Varoš, Pobrežje, Golubovci i u zdravstvenoj stanici Ubli.

Uređaji su, kako je saopšteno, nabavljeni u okviru IPA projekta Evropske unije RACE (Race for life).

“U svom gradu prepoznaćete ih po skraćenici AED (automatski eksterni defibrilator)”, kaže se u saopštenju.

Borovinić Bojović rekla da je automatski eksterni defibrilator prenosni uređaj koji isporučuje električnu struju osobama koje imaju srčani zastoj usljed poremećaja srčanog ritma.

Prema njenim riječima, kuriozitet je da taj aparat daje glasovne instrukcije prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života.

“Aparat vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, i korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja”, objasnila je ministarka Borovinić Bojović, na zvaničnom predstavljanju aparata u centrali Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) u Podgorici.

Ti aparati, kako je kazala Borovinić Bojović, od neprocjenjive važnosti su za zdravstveni sistem.

“S obzirom na to da je najčešći uzrok iznenadnog srčanog zastoja smrtonosni srčani ritam (ventikularina fibrilacija), pa preživljavanje zavisi od brzine tretmana koji se naziva defibrilacija, a koja se vrši upravo ovim uređajima”, dodala je ona.

Borovinić Bojović je kazala da očekuju da će postavljanje aparata na javnim površinama doprinijeti tome da se spase veliki broj života građana, a kvalitet zdravstvene usluge, Hitne pomoći i cjelokupnog zdravstvenog sistema na ovaj način se podiže na viši nivo.

“Budući da je srčani zastoj jedan od najčešćih uzroka smrti u našoj zemlji, a da je jedan od uzroka i neadekvatna priprema pacijenta do dolaska Hitne pomoći, i imajući u vidu kratak vremenski period do fatalnih posljedica”, rekla je Borovinić Bojović.

Navodi se da je ZHMP ranije organizovao edukativne radionice za pravilnu upotrebu defibrilatora.

“I to za 263 osobe iz podgoričkog Doma zdravlja, za angažovane u službama zaštite i spašavanja, za pripadnike MUP-a kao i za zaposlene na Aerodromu Podgorica, planinare/izviđače i za dio učenika volontera”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da svaki aparat sadrži i signal za praćenje, odnosno GSM sistem, i da se nadzor vrši iz sjedišta Hitne pomoći u Podgorici.

Direktor ZHMP Vuk Niković kazao je da se realizacijom ovog projekta po prvi put vide obrisi prave hitne pomoći.

On je zahvalio donatorima koji su željeli da budu anonimni i koji su pomogli da se, kako je kazao, opremi prostor koji će biti preteča velikog dispečerskog centra hitne medicinske pomoći.

Niković je zahvalio Telekomu na donaciji, u visini od pet hiljada eura, zahvaljujući kojoj je u kompletan vozni park (50) ugrađen je GPS sistem praćenja vozila u cilju što efikasnijeg i bržeg stizanja Hitne pomoći na mjesto nesreće.

On je rekao da je Telekom prepoznao značaj postojanja dispečerskog centra u ZHMP.

“Nadam se da će ovo koristiti nekim budućim generacijama i da će se Zavod za hitnu medicinsku pomoć prepoznavati u pravom smislu i da će sve više ljudi ostajati da radu u hitnoj medicinskoj pomoći”, kazao je Niković.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić poručio je da sinergija zdravstvenog sistema počevši od Ministarstva zdravlja, ZHMP, Kliničkog centra kao i svih domova zdravlja predstavlja primjer dobre organizacije i može poslužiti generacijama koje dolaze kao putokaz kako se može i treba raditi za dobrobit svih građana Crne Gore.

Bonus video: