CEDIS: Protest na pogrešnoj adresi, od početka postupamo u skladu sa zakonom

"CEDIS–u je tek juče dostavljeno izjašnjenje Opštine Nikšić, čime su se i stekli uslovi za dalje postupanje u navedenom slučaju, nakon čega je i uslijedila naša urgentna reakcija, kako bi iz dijela naše nadležnosti aktivnosti maksimalno ubrzali"

7682 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CEDIS
Ilustracija, Foto: CEDIS

Povodom protesta koji je danas organizovan ispred upravne zgrade, iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) ponovili su da je ta kompanija, kako kažu, od početka postupala u skladu sa zakonom uz "neosporivu namjeru" da se „Ljetnjikovac kralja Nikole“ priključi na mrežu u najkraćem roku.

Poručuju da im nije jasno iz kog razloga se CEDIS targetira u ovom slučaju s obzirom na to da su obrazloženja povodom nepriključivanja komunicirana u javnosti više puta, budući da se ključ za rasplet ove "nemile situacije ne nalazi na našoj adresi."

"CEDIS–u je tek juče dostavljeno izjašnjenje Opštine Nikšić, čime su se i stekli uslovi za dalje postupanje u navedenom slučaju, nakon čega je i uslijedila naša urgentna reakcija, kako bi iz dijela naše nadležnosti aktivnosti maksimalno ubrzali. Stoga, uz puno razumijevanje za sve neprijatnosti koje korisnici Ljetnjikovca imaju zbog izostanka napajanja, molimo za smirivanje tenzija i racionalan pristup, jer smo uradili sve u pravcu ubrzavanja procesa, shodno čemu optužbe za diskriminaciju i manjak efikasnosti i tolerantnog odnosa sa naše strane, nijesu na mjestu", piše u saopštenju.

Iz CEDIS-a podsjećaju da je juče dostavljen odgovor da će Ugovor o privremenom priključenju na elektrodistributivni sistem i Ugovor o snabdijevanju (za “Ljetnjikovac Kralja Nikole”) potpisati Opština Nikšić, u cilju što hitnijeg rješavanja problema.

CEDIS je, kako navode, već danas Opštini Nikšić uputio svu neophodnu dokumentaciju, nakon čega dinamika zavisi od ostalih subjekata koji, shodno propisima, učestvuju u procesu (EPCG, Opština Nikšić).

"Problem je nastao kada je navedeni objekat isključen sa mreže (19.11.2021. godine), jer korisnik nije zaveden u bazi podataka CEDIS-a, zbog čega je, shodno propisima, neophodno sa korisnikom zaključiti ugovor o privremenom priključenju na distributivni sistem električne energije, kao i ugovor o snabdijevanju. S obzirom na to da je “Ljetnikovac kralja Nikole” u vlasništvu Opštine Nikšić , putem elektronske pošte (30.12.2021) predsjedniku Opštine Nikšić smo uputili zahtjev za izjašnjenje o tome koji subjekt će biti evidentiran u bazi podataka (vlasnik ili korisnik predmetnog objekata), te samim tim i naveden kao ugovorna strana u ugovoru o privremenom priključenju, na koji je odgovoreno juče", piše u saopštenju.

Zaključuju "po ko zna koji put" da su, što slijed aktivnosti i potvrđuje, u konkretnom slučaju u potpunosti postupali u skladu sa relevantnom regulativom i u "granicama svoje nadležnosti" djelovali u pravcu što hitnijeg rješavanja problema.

Bonus video: