Bokeški Forum osudio izjave predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

"Želja nam je da svako nacionalno vijeće, ma o kojoj naciji da je riječ, shvati da je Zakon države u kojoj djeluje iznad ličnih interesa njihovih predstavnika. Želja nam je i da svaki pojedinac shvati da ga pripadnost određenoj naciji ne čini boljim čovjekom"

12163 pregleda 50 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Bokeški forum
Foto: Bokeški forum

Građanska lista Bokeški Forum osudila je izjavu predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića (HGI) da je poziv Opštine Tivat NVO Hrvatska krovna udruga Dux Croatorum da nakon 15. aprila kada ističe važenje postojećeg ugovora o besplatnom ustupanju na korišćenje ovog objekta toj NVO, napusti Dom kulture u Donjoj lastvi, izraz navodne mržnje lokalne vlasti prema Hrvatima.

"Mržnja koju demonstrira vlast Opštine Tivat prema hrvatskoj zajednici prelazi sve dozvoljene granice i može se podvesti pod sintagmu zatiranja hrvatskog imena u Opštini Tivat i ciljanog širenja osjećaja ugroženosti kod pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori… Bahatost u pokušaju da se Hrvati u Tivtu javno ponize smo sigurni da neće uspjeti. Ovo smatramo otvorenim pokušajem iz tivatske opštine da se na ideološko- moralnoj matrici razvije doktrina u kojoj nema mjesta za autohtoni hrvatski narod”, kazao je pored ostaloga Deković dodajući da “neki zakoni važe samo za Hrvate".

Članica Glavnog odbora BF-a Sandra Sindik je reagujući na Dekovićeve izjave, saopštila da “koliko god se trudili da suzbijemo tu pojavu, ne prestaje zloupotreba položaja manjina i manipulacija s manjinskom pripadnošću.”

"Evo opet neki hrvatskiji Hrvati svojom pripadnošću manjini pokušavaju prikriti svoj neodgovoran i pogrešan rad. I ne pada im na pamet da kao ljudi priznaju svoje loše poslovanje, već očekuju da će ih nacionalnost amnestirati od individualne odgovornosti. Zanimljivo je da ih nacionalnost nije sprječavala da prostorije Doma kulture (koje su im date na besplatno korištenje), redovno daju u najam i uzimaju kiriju od nekih drugih, za njih vjerovatno manje hrvatskijih Hrvata. Svi ovi vapaji nisu vapaji ugrožene manjine, ovo su poslednji jecaji pojedinca kojem je nacija poligon za sopstveno bogaćenje", kazala je Sindik.

Bokeški Forum inače, članica je manjinske vladajuće koalicije građanskih listi u Tivtu zajedno sa listama Narod Pobjeđuje i "Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat".

Deković je za "oduzimanje Doma kultutre organiziranoj hrvatskoj zajednici" optužio poimenično predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića (NP) i predsjednika SO Tivat Andriju Petkovića (BF).

Iz Opštine su odbacili njegiove tvrdnje da vraćanje Doma kulture u posjed Opštine nakon isteka postojećeg ugovora sa Dux Croatorumom 15.aprila, ima bilo kakvu nacionalnu konotaciju, obrazlažući da oni smao postupaju u skladu sa nalazom Ministarstva finansija i socijalnog staranja čija je inspkecija utvrdila da Odluka o davanju na upravljanje i korišćenje Doma kulture u Donjoj Lastvi NVO "Hrvatska krovna zajednica - Dux Croatorum", koju je SO Tivat donijela još 2012. nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini.

Prethodno je isto utvrdila i Agencija za sprječavanje koriupcije koja je našla da u besplatnom ustupanju Doma kulture ovo NVO "postoji ugrožavanje javnog interesa i postupanje institucije suprotno principu transparentnosti i integriteta koji je propisan članom 72 Zakona o sprečavanju korupcije", kao i da su "Dux Croatorum" i osobe koje ga kontrolišu, iz ovog posla sa javnom imovinom grada Tivta stekle protivpravnu imovinsku korist.

"Želja nam je da svako nacionalno vijeće, ma o kojoj naciji da je riječ, shvati da je Zakon države u kojoj djeluje iznad ličnih interesa njihovih predstavnika. Želja nam je i da svaki pojedinac shvati da ga pripadnost određenoj naciji ne čini boljim čovjekom", poručila je predsjedniku HNV-a Zvonimiru Dekoviću članica GO BF-a Sandra Sindik.

Bonus video: