Vuković zadržao rukavice s autogramom Klička

Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih, propisano je Zakonom o sprečavanju korupcije

14325 pregleda 82 reakcija 18 komentar(a)
Vuković sa poklonjenim rukavicama, Foto: podgorica.me
Vuković sa poklonjenim rukavicama, Foto: podgorica.me

Gradonačelonik Podgorice Ivan Vuković prošle godine dobio je sedam poklona, od kojih je zadržao samo jedan - rukavice sa autogramom bokserske legende Vitalija Klička. Kličko je gradonačelnik ukrajinske prijestonice Kijeva.

Ovaj dar, čija vrijednost je procijenjena na nula eura, dobio je krajem prošle godine od zamjenika gradonačelnika Kijeva Vjačeslava Nepopa.

Gradonačelnik je ugostio delegacije Kijeva i Rijeke, koje su posjetile glavni grad, povodom proslave Dana oslobođenja Podgorice 19. decembra.

Nepop je tom prilikom uputio poziv podgoričkim vlastima da u maju prisustvuju obilježavanju Dana grada Kijeva.

Od gradonačelnik Rijeke Marka Filipovića dobio je istog dana “Monografiju Rijeke” vrijednu 20 eura.

Filipović je prilikom susreta naglasio da u Rijeci postoji veoma aktivna crnogorska zajednica i da je to nešto što nesporno veže dvije države.

Vuković je, kako je prijavljeno Agenciji za sprečavanje korupcije, dan uoči proslave Dana Podgorice od zamjenika rukovodica Službe za spoljnu politiku i međunarodnu saradnju grada Vjačeslava Manujlova dobio suvenir vrijedan 10 eura.

Od gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja dobio je suvenir iz Albanije vrijedan 20 eura, kolika je i vrijednost monografije koju je dobio od istanbulskog kolege Ekrema Imamoglua. Toliko je, takođe, vrijedan i suvenir iz Kazahstana, koji je dobio prilikom susreta sa nerezidentnim ambasadorom Tolezhanom Barljbajevom.

Najvredniji poklon od 100 eura dobio je od gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić. Tom prilikom je dobio minijaturu Baščaršije.

Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih, propisano je Zakonom o sprečavanju korupcije.

Protokolarnim se smatra poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura. Svi prijavljeni pokloni Vukovića osim rukavica su protokolarni.

Organ vlasti dužan je da izvod iz evidencije poklona koju vodi dostavi Agenciji do kraja marta za prethodnu godinu.

Bonus video: