Za promociju Tivta preko 300.000 eura

Prema Zakonu o turističkim organizacijama, od ukupno naplaćenih sredstava na ime boravišne takse od turista koji posjećuju neku opštinu u Crnoj Gori, 80 procenata pripada lokalnoj, a ostatak Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore

3485 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Planirani budžet Turističke organizacije opštine Tivat (TOT) za 2022. iznosi 660.000 eura i za 55 odsto je veći od budžeta za prošlu godinu.

Najveći dio u strukturi prihoda TOT-a u 2022. činiće primici od naplate boravišne takse, od čega se u kasi organizacije na čijem je čelu izvršna direktorica Danica Banjević, očekuje 415.000 eura. To je za 42 odsto više nego prošle godine i potvrda je da se ove godine očekuje dodatni oporavak tivatske turistiiče privrede od posljedica pandemije koronavirusa, odnosno znatno bolja posjeta turista nego što je to bio slučaj u ptrethodne dvije godine.

Prema Zakonu o turističkim organizacijama, od ukupno naplaćenih sredstava na ime boravišne takse od turista koji posjećuju neku opštinu u Crnoj Gori, 80 procenata pripada lokalnoj, a ostatak Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore.

Pored ovih, TOT će tokom ove godine raspolagati i sa ukupno 50.418 eura namijenjenih realizaciji projekata valorizacije lokalne kulturne baštine i to za projekte koji se trebaju realizovati ove, ali i iz prethodne dvije godine kada raspodjele iz tog fonda nije bilo zbog nemogućnosti Opštine Tivat da konstituiše posebnu Komisiju za raspodjelu ovih sredstava.

Što se rashoda tiče, TOT će najviše novca i to ukupno 311 hiljada eura, potrošiti na usluge za realizaciju projekata i promotivne aktivnosti, odnosno promociju tivatske turističke ponude u zemlji i inostranstvu te organizacije i podršku priređivanju raznih za turiste atraktivnih manifestacija koje se priređuju na Tivatskoj rivijeri. Za bruto plate zaposlenih u TOT-u i doprinose na teret poslodavca utrošiće se 233.000 eura, ostala lična primanja zaposlenih 10.000, dok će rashodi za materijal iznositi 16.000, a za usluge 28.100 eura. Inače, TOT Tivat u prosjeku ima 15 stalno zaposlenih, a ljeti se angažuje još dodatnih sedam sezonskih radnika.

Bonus video: