Drobnjak jedini plaća lažne račune

SDT utvrdio da bivši ministar odbrane Predrag Bošković nije organizovao kriminalnu organizaciju koja je fiktivnim nalozima oštetila budžet

52180 pregleda 53 reakcija 34 komentar(a)
Bivšeg ministra odbrane Boškovića nema na spisku saslušanih, Foto: Vlada / Saša Matić
Bivšeg ministra odbrane Boškovića nema na spisku saslušanih, Foto: Vlada / Saša Matić

Bivši ministar odbrane Predrag Bošković nije formirao kriminalnu organizaciju koja je fiktivnim nalozima, preko jedne turističke agencije, oštetila budžet za 31.220 eura.

To je konstatovalo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), odbacujući krivičnu prijavu Ministarstva odbrane (MO) protiv Boškovića i nekadašnjih funkcionera tog vladinog resora Mihaila Volkova, Alme Ljuljanaj Jovićević.

Zbog fiktivnih računa odgovaraće načelnik Službe za finansije u MO Marko Drobnjak, navodi se u spisma tužilaštva.

Prema tvrdnjama specijalnog tužioca Saše Čađenovića, on je odgovoran za zloupotrebu državnog novca, a sumnjiče ga i da je istovremeno doveo u zabludu Boškovića, bivšu šeficu Direktorata za materijalne resurse Ljuljanaj Jovićević i Volkova, nekadašnjeg generalnog direktora za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane.

”U odnosu na prijavljenog Marka Drobnjaka, načelnika Službe za finansije u Ministarstvu odbrane i NN lica iz turističke organizacije Marco Polo travel agency, Vaša krivična prijava je dostavljena na nadležnost i dalje postupanje Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog postojanja osnovane sumnje da izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja... a NN lica iz turističke organizacije Marco Polo travel agency izvršila produženo krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju”, piše u rješenju.

Objašnjeno je da je Drobnjak imao svojstvo službenog lica, ali ne i javnog funkcionera, kao i da to nije nadležnost SDT-a i iz razloga što pribavljena imovinska korist ne prelazi iznos od 40.000 eura.

Ministarka odbrane Olivera Injac krajem juna podnijela je krivičnu prijavu zbog nezakonitog trošenja državnog novca tokom mandata njenog prethodnika Boškovića.

Napisala je da su prijavljene osobe, lažnim nalozima, preko agencije, plaćale seminare koji nikada nisu održani...

BOŠKOVIĆA NISU SASLUŠALI?

Tužilac Čađenović u obrazloženju rješenja navodi da je u postupku izviđaja, u svojstvu građanina saslušao više osoba - Drobnjaka, Đorđija Brajovića, Radmilu Bulajić, Gorana Radusinovića, Andrijanu Mijušković, Andriju Pešića, Milicu Vuković, Bojana Kovačevića, Almu Ljuljanaj Jovićević.

Na tom spisku nema Boškovića i Volkova.

Čađenović je, prema spisima SDT-a, tokom izviđaja prikupio dokumentaciju pravnih lica “Marco Polo travel agency”, “VL Mobile”, “2R Travel”, “Athos real estate & apartmens”, Hotels Group Montenegro stars, Hotela Crna Gora i Savana continental property menagment and lodging - Hotela Ramada.

Drobnjak je 4. avgusta 2021. godine pred tužiocem ispričao da on nije bio zadužen za obezbjeđivanje hotelskog smještaja za strane delegacije, seminare, radionice...

Kazao je i da im je Turistička agencija 1. decembra 2020. godine dostavila račun za hotelski smještaj u iznosu 4.620 eura, ali da MO gotovo svakodnevno ima potrebu za obezbjeđivanjem hotelskog smještaja, zbog čega je i izvršio plaćanje.

TRI SEMINARA U 15 DANA

Isto objašnjenje dao je i za plaćanje seminara navodno održanih u hotelima “Hilton” od 15. do 18. jula 2020. godine, “Splendid” od 20. do 23. istog mjeseca i “Ramada” par dana kasnije - od 27. do 30. jula.

”Kaže da su računi plaćeni shodno ugovoru, s obzirom na to da se podaci sa fakture poklapaju sa zaključenim ugovorom sa agencijom ‘Marco Polo’. U opisu njegovog posla nije bilo da li su ili ne održavani seminari, niti mu je bila obaveza da izvrši provjeru prije plaćanja po navedenim ili sličnim fakturama”, piše u spisima.

Brajović je tužiocu priznao da njegova agencija “Marco Polo” nije organizovala te seminare, pojasnivši da je fakturu napisao po instrukcijama Drobnjaka, a potom novac prebacio na račun agencije “2R travel”.

Isto je objasnio i za plaćanje noćenja u hotelu “Hilton”, ali i za fakturu koju du dobili od firme VL Mobile, a koja je iznosila 5.511,5 eura.

”Robu koja je naznačena u računima njihova agencija nije zaprimila, niti im je ista isporučena”, rekao je pred tužiocem, dodajući da je i tada od Drobnjaka obaviješten da će dobiti račun od dobavljača.

Direktor te firme Radusinović, međutim, tvrdio je da su agenciji dostavili elektronske uređaje, a direktorica “2R Travel” Radmila Bulajić, rekla je da je fakturama za seminare koji nijesu održani naplatila dug od MO...

Zaposleni u tri crnogorska hotela - Pešić, Vuković i Kovačević, kazali su da u periodu kada je to naznačeno u fakturama nijedna turistička agencija niti MO, kod njih nijesu organizovali seminare.

POTPISIVALI, ALI NISU KRIVI

Iako su utvrdili da usluge koje su fakturisane nijesu pružene, da su Bošković i Volkov izdali ovjeren nalog za plaćanje, a Ljuljanaj Jovićević ovjerila izjavu da je usluga izvršena, tužilaštvo nije našlo osnov da ih krivično goni.

”Iz utvrđenog činjeničnog stanja, pribavljenih dokaza i potrebnih obavještenja u postupku izviđaja, ovaj tužilac nalazi da nema dokaza za osnovanu sumnju da je prijavljeni Predrag Bošković organizovao kriminalnu organizaciju koja ima za cilj vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, a da su ostala prijavljena lica Mihailo Volkov, Alma Ljuljanaj Jovićević, Marko Drobnjak i NN lica iz Marco Polo travel agency postali pripadnici kriminalne organizacije, kako se to neosnovano navodi u krivičnoj prijavi”, piše u obrazloženju rješenja o odbačaju krivične prijave.

Injac u prijavi konstatuje da su lažni skupovi organizovani u periodu epidemije korona virusa, a neki i nakon parlamentarnih izbora na kojima je partija čiji su zvaničnici - DPS, ostala bez većine za formiranje Vlade.

U prijavi SDT-u se izražava sumnja da novac koji je uplaćivan agenciji “kriminalna grupa” naknadno podijelila međusobno i da se radilo o uplatama od po 4.000, 5.000 i 6.000 eura.

”Nema dokaza za osnovanu sumnju da su se navedena prijavljena lica, na organizovan način udružila radi vršenja krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju, radi sticanja nezakonite dobiti, u kojoj svaki član kriminalne organizacije ima jasno određene uloge u cilju realizacije kriminalnog plana, a što bi predstavljalo bitno obilježje bića krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije”, piše u rješenju.

Nisu mogli znati da li su usluge pružene

Tužilac je ocijenio da Bošković, Volkov i Ljuljanaj Jovićević, kada su odobravali plaćanje sa državnog računa, nijesu mogli znati da li su usluge navedene u računima zapravo pružene ili ne.

”Već je to u konkretnom slučaju od strane prijavljenih lica koja su obavljala određene funkcije u MO, jedino znao Marko Drobnjak”, piše u rješenju.

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pitanja Vijesti da li su dobili rješenje SDT-a kojim je odbačena njihova prijava, kao ni da li će Drobnjaka i disciplinski goniti. Bez odgovora ostalo je i pitanje da li će se žaliti na odluku SDT-a"

Bonus video: