Desio se propust, Vlada sama povećala koeficijente

Iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ u vezi sa navodima Sindikata zaposlenih u zdravstvu i zahtjevima

30928 pregleda 92 reakcija 14 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Gov.me/Saša Matić
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Gov.me/Saša Matić

Sindikat zaposlenih u zdravstvu tražio je od Vlade i ministarke zdravlja hitnu ispravku Granskog kolektivnog ugovora i povećanje koeficijenata nemedicinskom kadru za 12,5 odsto.

Predsjednik tog sindikata Nebojša Radonjić kazao je da će sjutra predložiti izmjene Granskog kolektivnog ugovora i tražiti da i nemedicinski kadar u zdravstvu, kad već ima novca, dobije povećanje zarada kroz taj dokument.

On je kazao da su se na to odlučili nakon što je Sindikalna organizacija Kliničkog centra (KC) otkrila užasni propust, namjeran ili zlonamjeran, a nakon potpisivanja granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost krajem prošle godine. Pojasnio je da se propust odnosi na to što je mimo obećanja Vlada povećala koeficijente ljekarima, umjesto najavljenog linearnog povećanja od 12,5 odsto svim medicinskim radnicima.

Radonjić je „Vijestima“ pojasnio da je na sastanku krajem prošle godine, kojem je prisustvovala Ministarka Jelena Borovinić Bojović i predstavnici Ministarstva finansija, saopšteno da će doći do povećanja koeficijenata za zdravstvene radnike za 12,5 odsto plus 17 odsto kroz program Evropa sad.

„Ja sam izrazio negodovanje i neslaganje sa takvim predlogom i rekao da će biti užasno nezadovoljstvo nemedicinskog kadra. Tražio sam da povećanje bude za sve devet odsto, taj moj predlog nije prihvaćen“, kazao je on.

Radonjić je rekao da je 29. decembra dobio poziv da sjutradan on i predsjednica drugog reprezentativnog sindikata Ljiljana Krivokapić dođu na potpisivanje ugovora, koji je on potpisao, zbog 8.000 zdravstvenih radnika.

"U tom momentu imali u glavi opciju u planu je posebni kolektivni ugovor za Klinički centar, akt koji je ispod Granskog, ali kojim bi mi ispravili po nama nepravednost prema nemedicinskom kadru iz Granskog“, pojasnio je.

Radonjić je rekao da su nakon samog potpisivanja primijetili nelogičnosti u brojevima.

"Kada je donešen granski ugovor na sto nismo imali vremena, a ni namjeru da provjeravamo to što nam je Vlada spremila. Ako je Vlada rekla da ide povećanje koeficijenata od 12,5 odsto računali smo da Vlada neće napraviti grešku. Mi smo primijetili da nešto tu nije u redu, ali su nam rekli da potpišemo, tek kasnije smo otkrili užasne nepravilnosti. Vlada je rekla biće 12,5 za sve zdravstvene radnike plus 17 kroz program Evropa sad. Međutim, desilo se da je 12,5 odsto samo za srednji i viši medicinski kadar, a da ljekari imaju povećanje koeficijenata od 19 do 25 odsto“, istakao je Radonjić.

U Sindikatu zaposlenih u zdravstvu tvrde da se od novca koji je „neregularno dodijeljen ljekarima“ moglo isplatiti i 12,5 odsto nemedicinskom kadru i da ostane sredstava, a da ne znaju zašto to nije urađeno.

Radonjić je kazao da se do početka ove sedmice, uprkos pozivima, nisu oglašavali povodom ovog problema. U Ministarstvu zdravlja juče je ovim povodom održan sastanak sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata, koja će sjutra insistirati na izmjenama Granskog kolekltivnog ugovora.

Iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ u vezi sa navodima Sindikata zaposlenih u zdravstvu i zahtjevima.

Bonus video: