Crkva uticala na kadriranje u Vladi

Crna Gora popravila ocjenu, ali i dalje među djelimično slobodnim državama

15033 pregleda 72 reakcija 12 komentar(a)
Krivokapić ispred Hrama u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Krivokapić ispred Hrama u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Crna Gora našla se među samo 25 zemalja svijeta koje su u posljednjih godinu poboljšale rezultat kada su slobode u pitanju, ali je, uprkos tome, ostala na listi “djelimično slobodnih” država.

To se vidi iz godišnjeg izvještaja organizacije Fridom haus.

”Nova vlada je nametnula manje prepreka političkoj konkurenciji, a javnom emiteru dala je veću nezavisnost, dok je tijesna parlamentarna većina omogućila zakonodavnoj vlasti da obezbijedi veći nadzor nad izvršnom vlašću”, piše u uvodom dijelu izvještaja.

Crna Gora je napredovala za četiri poena, sa prošlih 63 na 67. Isti broj poena imaju i Albanija i Sjeverna Makedonija, dok niže Srbija (62), Kosovo (56) i BiH (53).

U samom izvještaju se navodi da je opoziciona koalicija došla na vlast krajem 2020. godine, čime je okončana trodecenijska vladavina Demokratske partije socijalista (DPS).

”Međutim, DPS je zadržao kontrolu nad pravosuđem. Korupcija i partijsko zapošljavanje ostaju problemi, mada su odnosi između vlade i medija poboljšani. Nova administracija je više odgovarala na kritike civilnog društva i njenih političkih protivnika”, navodi se u izvještaju.

Nova vlast, međutim, kako se navodi, nije zaustavila praksu klijentelizma, čime je “ozbiljno podrila planiranu depolitizaciju i profesionalizaciju javne uprave i stvaranje proklamovanog meritokratskog sistema”.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori je, kako se napominje u izvještaju Fridom Haus, izvršila značajan uticaj na kadrovsku politiku vlasti.

Vlada je, dodaje se, u novembru predstavila program “Evropa sad”, kojim je uvedena progresivna poreska stopa i povećana minimalna zarada sa 250 na 450 eura.

Među ključnim dešavanjima u prošloj godini navodi se pominjanje predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža Đukanovića u “Pandora papirima”, ali da je Skupština u junu usvojila rezoluciju o priznanju genocida u Srebrenici, a istog dana smijenila i ministra pravde, koji je to dovodio u pitanje.

Bonus video: