Deković dao izjavu u policiji zbog Petkovića

Rastu tenzije povodom predstojećeg iseljenja Hrvatske krovne zajednice Dux Croatorum iz Doma kulture u Donjoj Lastvi

10498 pregleda 15 komentar(a)
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Skupštine Opštine Tivat dr Andrija Petković (Bokeški Forum) podnio je Osnovnom sudu u Kotoru građansku tužbu protiv predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNV) i potpredsjednika Hrvatske građanske inicijative Zvonimira Dekovića zbog kako je Petković naveo, neistina, manipulacija i tendencioznih i neutemeljenih tvrdnji u izjavama datim crnogorskim medijima.

“Svjestan sam činjenice da je u ratu, ljubavi i politici sve dozvoljeno, ali ipak mislim da nije baš sve. Da u ovom haotičnom vremenu treba voditi računa o tome da sve izgovoreno može da se tretira pod krilaticom "ubi me prejaka riječ“. Da moramo voditi računa o dostojanstvu i integritetu svakog pojedinca, bez obzira koliko se sa njim politički i ideološki neslagali”, saopštio je juče Petković.

Istakao je da podnošenjem građanske tužbe protiv Dekovića on želi da da “primjer, da i pored toga što ulazimo u period izborne kampanje, moramo snositi odgovornost za ono što kažemo.”

“I da stojimo čvrsto iza svojih stavova, služeći se isključivo istinom. Upirati u nekog prstom je najlakše, ali ne smije biti i najbezbolnije. Optuživati nekog da želi da zatre jednu naciju, posebno onu kojoj i sam pripada, može možda da donese jeftine političke poene, ali je na duže staze ne samo uvrijedljivo, nego i jako opasno”, kazao je Petković.

Andrija Petković
foto: Siniša Luković

On je naglasio da je ponosan što je Hrvat, ali da svoju nacionalnu pripadnost nikad nije niti će koristiti kao pokriće za eventualne greške.

"Ta pripadnost me ne amnestira, nego obavezuje. Obavezuje da poštujem prije svega zakone države u kojoj živim, ali i da poštujem moralne norme i pravila ponašanja”, kazao je Petković.

Odgovarajući na optužbe Dekovića i HGI-ja da je Petković svojevremeno branio krstionicu na Miholjskoj Prevlaci, on je poručio da će “sa istim žarom, stavom i upornošću braniti i Dom kulture u Donjoj Lastvi i hrvatski barjak koji se na njemu vije, u čast sjenima onih koji su ga podizali”.

“Ne kao predsjednik SO Tivat (jer to nije moja nadležnost), nego kao neko ko zastupa svoja načela pravednosti i istine. I stojati čvrsto iza svojih stavova. Što nikako neće značiti zaštitu privatnih interesa pojedinaca koji se kriju iza nacionalnih bandijera”, naveo je Pertković poželjevši HNV-u “dugu i uspješniju budućnost sa nekim drugim ljudima na njegovom čelu.”

Opština Tivat naložila je Hrvatskoj krovnoj zajednici "Dux Croatorum" i HNV-u da se do 15.aprila kada ističe važenje aktuelnog ugovora o ustupanju tog opštinskog objekta na besplatno korišćenje Dux Croatorumu, isele iz Doma kulture u Donjoj Lastvi i vrate ga Opštini. To je inače, naložilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja koje je, kao i ranije Agencvija za sprječavanje korupocije, konstatovalo da ugovor Opštine Tivat i "Dux Croatoruma" iz 2012. o ustupanju u besplatno korišćenje te državne, odnosno imovine Opštine, nije zakonit.

Poziv Opštine da napuste prostoje Doma kulture u kojem je višegodišnje sjedište HNV-a i drugih udruženja pod kontrolom HGI-ja, uključujući i njihov stranački Radio Dux, naljutio je Dekovića koji je u saopštenju za javnost prije dva dana optužio Opštinui poimenično gradonačelnika Željka Komnenovića (NP) i predsjednika SO Andriju Petkovića (BF) da demonstriraju “mržnju prema hrvatskoj zajednici koja prelazi sve dozvoljene granice i može se podvesti pod sintagmu zatiranja hrvatskog imena u Opštini Tivat i ciljanog širenja osjećaja ugroženosti kod pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori”.

Deković je naveo da “neki zakoni važe samo za Hrvate” i da “ovo smatramo otvorenim pokušajem iz tivatske Opštine da se na ideološko-moralnoj matrici razvije doktrina u kojoj nema mjesta za autohtoni hrvatski narod”.

Njegove poruke osudili su drugi akteri na javno-političkoj sceni Tivta a Petkovićev BF Dekovića je nazvao “pojedincem kojem je nacija poligon za sopstveno bogaćenje”. Odbornik NP u SO Tivat dr Miomir Abović kazao je da on sam kao Hrvat i katolik, insistira da nadležni u Opštini Tivat pod hitno podnesu krivičnu prijavu protiv Dekovića zbog izazivanje vjerske i nacionalne mržnje.

Nakon prijave Petkoviča, tivatska policija pozvala je u četvrtak popodne Dekovića u prostorije Odjeljenja bezbjednosti na informativni razgovor. On je to nazvao “nastavkom pritiska na Hrvate u Tivtu” i konstatovao da “osim što se Hrvatima želi oduzeti ono što su gradili i obnavljali, sada se žele ušutkati”.

“Simptomatično je da predsjednik Skupštine Opštine Tivat Andrija Petković nije do sada imao ovakve reakcije, a kamoli prijave nadležnim organima kada se u javnom prostoru otvoreno i jasno prijetilo progonom Hrvata, kada su se predlagala imena ulica po Ratku Mladiću, kada su otvoreni negatori Hrvata i ostalih nacija u Crnoj Gori dobivali najveća književna priznanja. Nismo nikada čuli što misli Petković na imenovanje Vesne Bratić, koja sebe naziva četnikom, na mjesto ministrice u aktuelnoj Vladi Crne Gore. Šutio je na sve to i nije mu smetalo, ali se drznuo da traži pomoć policije, jer predsjednik HHV-a brani ono što se od njega i očekuje”, sopštio je, nakon izlaska iz policije, Deković, dodajući da su “Petkoviću najveći problem Hrvati, jasno je potpuno zbog čega.”

“Navikao je Petković i njemu slični da Hrvati sagnu glavu i prihvate ono što im se nameće. Morat će se početi odvikavati od toga! Uzalud pokušavaju da nas ušutkaju i učine poslušnim. Nakon namjere da nam oduzmu prostor koji smo obnovili, a naši preci sagradili, sada nam žele oduzeti i pravo na slobodu govora. U svojoj nemoći očekujemo da će i nakon ovog našeg istupa zatražiti pomoć nadležnih organa, a na koji ćemo se mi uredno odazvati”, kazao je Deković.

Podrška Dekoviću od aktivista SD i kotorske NVO

Javnu podršku HNV-u i Dekoviću pružio je portparol OO SD Cetinja Božidar Proročić koji je gradonačelniku Tivta Željku Komnenoviću, uputio otvoreno pismo, potpisujući ga kao “književnik i kintelektualac”.

Proročić kazao da oni vrše “čistku i brutalno se razračunavaju sa Hrvatima” u tom gradu.

“Mržnja koju demonstrira vlast Opštine Tivat, prema hrvatskoj zajednici prelazi sve dozvoljene granice i mjere i jako podsjeća na neke političke progone sa početka devedesetih. Ugorožavanja prava i slobode Hrvata u Crnoj Gori, je ugrožavanje temeljnih i javnih sloboda sa samo jednim ciljem da se satre i uništi hrvatska građanska zajednica u Crnoj Gori. Takav vaš odnos je konstantan od samog dolaska na čelo opštine Tivat i ne vodi ka ničemu dobrom”, poručio je Proročić tivatskom gradonačelniku.

Podrška Dekoviću juče je stigla i iz do sada malo poznate HVO “Hrvatski libar” iz Kotora koja je navela da se Domu kulture u Donjoj Lastvi “mnogo mračnih sjena prikradaju, te nedorasli toj kulturi, samo slijepo udaraju”.

“Upravo u ovom trenutku, kada se hrvatska bandijera u Boki kotorskoj i dalje vijori i prkosi burama, kreću poslednji trzaji pokušaja gašenja hrvatskog imena na našem rodnom kamenu. A ti pokušaji udara najniže razine uobličeni u nečovječne, necivilizacijske postupke od prijetnji do iseljavanja Hrvata iz svojih domova, ogledalo su izgleda i čelnih opštinskih ljudi, koji nedorasli trenutačnoj poziciji, svoj opstanak pokušavaju iskonstruirati raznim političkim pritisima i ucjenama, te kao krajnji postupak očajnika pred skliznuće, koriste krajnje rigorozne metode poput iseljavanja hrvatske zajednice i vjerojatno “čišćenja” prostora od bilo kakvih civilizacijskih i kulturnih tragova, jer ih to vrijeđa na svaki način”, saopštila je ta NVO.

Bonus video: