Nuhodžić – Miniti: Italija će nastaviti da podržava reforme u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori

52 pregleda 0 komentar(a)
konferencijaa, Trst, Foto: MUP
konferencijaa, Trst, Foto: MUP
Ažurirano: 24.10.2017. 13:11h

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović učestvovovali su danas na ministarskoj konferenciji u Trstu, koju je, obilježavajući zatvaranje regionalnog projekta IPA 2013 Borba protiv organizovanog kriminala: Međunarodna saradnja u krivičnim stvarima, upriličilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Italije u saradnji sa Evropskom komisijom.

"Ministar je naglasio posvećenost sa kojom su Crna Gora i Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdili opredjeljenje da, kroz brojne aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te kroz permanentno jačanje kapaciteta za vođenje kompleksnih istraga, doprinose daljem jačanju stabilnosti i bezbjednosti u regionalnom kontekstu. U svom obraćanju, saopštio je da se dodatna vrijednost IPA 2013 projekta za Zapadni Balkan ogleda u intezivnijoj razmjeni obavještajnih podataka, efikasnoj upotrebi specijalnih istražnih metoda i uspostavljanju zajedničkih istražnih timova", saopšteno je iz MUP-a.

Na marginama konferencije, Nuhodžić se sastao sa italijanskim kolegom Markom Minitijem, kojom prilikom je izrazio zadovoljstvo povodom tradicionalno prijateljskih odnosa Crne Gore i Italije, ocijenivši da dosadašnja sadržajna saradnja predstavlja kvalitetan osnov za dalje učvršćivanje međudržavnog partnerstva.

"Zahvalio je na kontinuiranoj i ekspertskoj podršci koju Italija pruža Crnoj Gori u pravcu ispunjavanja obaveza u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, naročito u zahtjevnim oblastima jačanja vladavine prava. Ministar Miniti je pohvalio napredak koji je crnogorska Vlada ostvarila na svom evropskom i evroatlantskom putu, a posebno članstvo Crne Gore u NATO alijansi. Potvrdio je spremnost Italije da nastavi da podržava jačanje kapaciteta organa za sprovođenje zakona u Crnoj Gori, kako bilateralno, tako i u sklopu regionalnih i evropskih projekata. Zajednički je konstatovano da će dosadašnja saradnja dvije države biti dodatno osnažena zajedničkim aktivnostima u borbi protiv nezakonitih migracija, organizovanog kriminala i terorizma, kao globalnih bezbjednosnih izazova", navodi se u saopštenju.

Bonus video: