Morsko dobro uklonilo investitorsku tablu sa Skele

„Investitorska tabela, čiji je investitor Morsko dobro, postavljena je bez odobrenja nadležnog organa, što je suprotno odluci o komunalnom redu", pisalo je u zapisniku Komunalne policije

3567 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Samir Adrović
Foto: Samir Adrović

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, uklonilo je juče tablu sa Velike skele ispod Starog grada, nakon što je Komunalna policija konstatovala da je ona postavljena suprotno opštinskoj odluci o komunalnom redu. Javno preduzeće, sa sjedištem u Budvi, prethodno je postavilo gradilišnu tablu u vezi uređenja ulcinjskog pristaništa, čemu se protive resorni opštinski sekretarijat i NVO „Kaljaja“, Društvo prijatelja Starog grada.

„Investitorska tabela, čiji je investitor Morsko dobro, postavljena je bez odobrenja nadležnog organa, što je suprotno odluci o komunalnom redu. Nalaže se subjektu nadzora da odmah otkloni nepravilnosti, u suprotnom, službenici Komunalne policije, preduzeće sve zakonske mjere i radnje iz svoje nadležnosti“ pisalo je u zapisniku Komunalne policije, okačenom na tabli JP.

Ranije upozorenje Komunalne policije
Ranije upozorenje Komunalne policijefoto: Samir Adrović

Kako su Vijesti ranije prenijele, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom planira uskoro da počne radove na parternom uređenju Velike skele vrijedne skoro milion eura. No, tome se kategorično protive iz opštinskog Sekretarijata za komunalne poslove, kao i iz Društvu prijatelja Starog grada.

Ranije upozorenje Komunalne policije
Ranije upozorenje Komunalne policijefoto: Samir Adrović

Sekretar komunalnih poslova Adnan Alibegu kazao je „da Ulcinju ne treba još jedan invalidni projekat, poput Kaceme koja je apsolutno nefunkcionalna”.

Kazao je i da nije održan najavljeni sastanak sa predstavnicima JP u vezi tog projekta.

„Mi smo čekali njih u Ulcinju a oni nas u Budvi. Bio je nesporazum. Vjerujem da ćemo vrlo brzo argumentovano razgovarati na tu temu“, kazao je Alibegu Vijestima.

Koordinator JP za opštine Ulcinj i Bar Omer Bajraktari kazao je ranije Vijestima da bi Ulcinj kroz realizaciju milionskog projekta uskoro mogao dobiti prvi granični prelaz na moru, koji bi vjerovatno bio privremenog karaktera.

Projektom parternog uređenja Velike skele - pristaništa u zoni morskog dobra, predviđeno je postavljanje tri tipska objekta servisnog karaktera.

Izvođač radova, kako su najavili iz JP, biće firma DOO “Erlang”, a investicija za prvu fazu prelazi cifru od 800 hiljada eura. Sa drugom fazom, ukupna investicija iznosi blizu milion eura.

Planirana namjena na tom prostoru, koji obuhvata ukupno 4.600 kvadrata jeste trg-pristanište sa zelenim pojasom uz stijene u podnožju Starog grada.

Prostor trga projektom se definiše ortogonalnim rasterom popločanja, velikim poljima oko 4x4 metra koja dodatno naglašavaju pravougaoni oblik i veličinu trga.

Na mjestu promjene pravca, raster se usitnjava i omogućava funkcionalno komponovanje polja pločnika, klupa i zelenila. Iz ravni trga, uklapajući se u osnovni raster, podižu se tri dinamične grupacije denivelisanih polja, tribine koje ublažavaju udar talasa i predstavljaju zanimljiviju alternativnu klasičnom tipu sjedenja poput stolica, klupa, ležaljki. Skupa sa zelenim poljima, čine neku vrstu denivelisanog parka.

Obrada površine trga, kako je predviđeno projektom koji je izradio podgorički studio “Sintezes”, u većem dijelu je od štampanog betona, ali se uz more, kao prelaz ka postojećim kamenim blokovima pojavljuju polja popločana kamenom. Na taj način se pojas uz more po malo izdvaja od prostora trga kao obalna promenada.

Uz stijene ispod Starog grada planirano je formiranje zelenog pojasa, zone sa niskim autohtonim rastinjem koje ne zahtijeva previše njege, te nekoliko stabala borova i maslina koji obezbjeđuju hladovinu i obogaćuju ambijent.

Tokom izrade Glavnog projekta korišćeni su ekološki materijali. Završna obrada rive predviđena je od štampanog betona i kamena.

Planirano je da radovi na parternom uređenju Velike skele, budu okončani za 120 dana.

Alibegu je kazao da je Morskom dobru slao dopise u kojima je isticao neslaganje sa projektom. On tvrdi da bi prvi jači jugo sve odnio sa Skele.

„Vizuelno je možda lijepo, ali je svakako bolje taj novac uložiti u marinu kako bi bila funkcionalna i u navoz za izvlačenje barki”, kazao je Alibegu.

Bonus video: