Vlaga i prazan frižider Matovićima je svakodnevica

Samohrana majka petoro djece iz Velimlja kod Nikšića, hronična astmatičarka, živi bez ikakvih prihoda, uz povremenu pomoć Crvenog krsta i Narodne kuhinje

80705 pregleda 504 reakcija 54 komentar(a)
Branka Matović sa djecom, Foto: Privatna arhiva
Branka Matović sa djecom, Foto: Privatna arhiva

Trošna kuća, vlaga na sve strane, prazan frižider, namještaj koji je to odavno prestao da bude.

Tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati život samohrane Branke Matović sa Velimlja i njene djece.

”Imam dvije sobe. U jednoj sobi je velika vlaga bila. U drugoj, gdje je i kuhinja i gdje djeca spavaju, to smo nekako suzbili. Kuća trošna, slaba. Četvoro je sa mnom, tri djevojčice od tri, sedam i osam godina, i sin koji ima 14 godina. Najmlađu kćerkicu koja ima 15 mjeseci, Centar za socijalno je odmah iz bolnice dao hraniteljskoj porodici, zbog nemogućih uslova u kojima živimo. Gledam dijete ponekad, kada dođem u Nikšić. Baš mi puno nedostaje. I meni i djeci koja nijesu imala priliku da je vide. Nadam se da će mi je vratiti kada se stvore bolji uslovi za život”, reče Branka i ućuta.

U takvim trenucima nema šta ni da se kaže. Njena tišina govorila je i više nego što treba.

”Nijesam najboljeg zdravlja, imam i hroničnu astmu, a na Velimlju ne mogu da radim jer nigdje nema posla. U Nikšiću ne mogu da tražim posao, jer smo skoro 50 kilometara udaljeni od grada. Imala sam materijalno obezbjeđenje porodice u iznosu od 65 eura, ali mi je je Centar za socijalno to ukinuo zbog zemlje koju imam. Dječji dodatak ne dobijam od jula jer je neko podigao te pare umjesto mene. To je, od jula do danas, ukupno 1.085 eura. Nijesam prijavila policiji, jer su iz Centra rekli da misle da znaju ko je ta osoba, ali ne mogu da budu 100 odsto sigurni, dok im ne odgovori Pošta iz Podgorice”, kaže tridesetčetvorogodišnja Branka.

Spavaju u memljivim prostorijama
Spavaju u memljivim prostorijamafoto: Privatna arhiva

Ističe da su joj Crveni krst i Narodna kuhinja više puta pomogli, a zahvalna je svima koji su na bilo koji način djeci i njoj pružili ruku pomoći.

O njihovoj situaciji, javnost je obavijestila NVO “Izvor života” koja je apelovala na sve koji mogu da Matovićima pomognu.

”Pomagajte ljudi, ako Boga znate. Ja ne znam šta reći više od ovoga. Nijema sam. 21.vijek, samohrana majka, bolesna, daleko od grada bije životnu bitku za opstanak svoje djece čiji pogledi mole za pomoć”, napisala je direktorica “Izvora života” Konstantina Vojinović.

Njen apel je brzo odjeknuo i pomoć je već počela da pristiže.

”Donijeli su ljudi hranu, odjeću za djecu, čak je i ponešto od tehničkih stvari I namještaja počelo da pristiže. Sa jednom organizacijom koja je prepoznata po humanitarnom radu u toku su pregovori za izgradnju nove kuće. Nadamo se da ćemo uspjeti da prikupimo novac da im u nekom prigradskom naselju kupimo zemlju i napravimo kuću, jer u njihovoj porodičnoj kući nemaju vodu i kuća je u tako lošem stanju da je ne vrijedi renovirati. Javili su se i iz Ministarstva zdravlja i rekli su da će pomoći koliko budu u mogućnosti”, kazala je Vojinović.Apelovala je da svi koji žele da Matovićima pomognu u garderobi ili namještaju to donesu u Narodnu kuhinju, a ko može da novac uplati na Brankin žiro račun: 530-0600100227425-91 NLB na ime Matović Branka, ili na devizni račun IBAN CODE: ME25530063010016015782.

Utvrđuju da li im je neko uzeo novac za dječji dodatak

Iz Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, odgovorili su “Vijestima” da je u toku postupak provjere oko navoda Branke Matović da neko drugi od jula, umjesto nje, prima dječji dodatak.

”Uvidom u informacioni sistem, putem koga se evidentiraju prava iz socijalne i dječje zaštite, a ujedno i vrši isplata istih, utvrđeno je da su B. M. priznata sva prava podnijeta po zahtjevu iste. Takođe je utvrđeno da se imenovana nalazi na isplatnim spiskovima za sve novčane iznose odobrene rješenjima ovog Centra. Po saznanju da postoji problem, uključeni su svi učesnici u lancu obračuna i isplate novčanih sredstava, sve u cilju utvrđivanja činjenica. Više puta smo se obraćali Pošti Crne Gore i u toku je postupak utvrđivanja okolnosti koje su mogle dovesti do eventualnih problema koji moraju biti otklonjeni u što hitnijem roku”, piše u odgovoru.

Bonus video: