Na papiru može, kod ljekara ne

Ministarstvo zdravlja ne odgovara ni građanima ni novinarima na koji način ni kada mogu početi da ostvaruju prava iz dva nova zakona

38707 pregleda 1 komentar(a)
Novi zakoni usvojeni krajem godine (ilustracija), Foto: Shutterstock
Novi zakoni usvojeni krajem godine (ilustracija), Foto: Shutterstock

Par iz Budve obradovala je vijest da je usvojen novi zakon koji uređuje pitanje steriliteta i da će konačno moći da svoje embrione izvezu iz Crne Gore, a postupak medicinski potpomognute oplodnje urade u inostranstvu.

Njihov ginekolog, međutim, saopštio im je da će morati da sačekaju, jer još nisu usvojene procedure kojima se definiše izvoz genetskog materijala. Tvrde da su se obratili i Ministarstvu zdravlja, ali da iz resora Jelene Borovinić Bojović odgovor nisu dobili.

Na pitanja u vezi sa početkom primjene novog zakonskog rješenja u oblasti medicinski potpomognute oplodnje (MPO), kao i dijela Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji se odnosi na liječenje steriliteta, iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili ni “Vijestima”.

Redakcija je pitanja uputila 10. februara, te ponovo 12 dana kasnije. Nakon novog upita, iz resora zdravlja “Vijestima” je rečeno da se o svim pitanjima na temu obrate Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO). Iz Fonda su, međutim, redakciji juče kazali da većina postavljenih pitanja nisu u okviru njihove nadležnosti”. Dodali su i da osiguranici ne mogu da ostvare nova prava sve dok ne budu donijeti podzakonski propisi, koji su u nadležnosti - resora zdravlja.

”FZO obezbjeđuje ostvarivanje svih zakonom propisanih prava u skladu sa opštim aktima Fonda i Ministarstva zdravlja, kojima se bliže uređuje sadržina i obim prava, kao i način i postupak njihovog ostvarivanja. Pravo na vantjelesnu oplodnju se do juna 2016. ostvarivalo u skladu sa Odlukom Fonda, koja je odlukom Ustavnog suda poništena sa obrazloženjem da Fond nema zakonskih ovlašćenja da propisuje sadržinu i obim prava, već samo način i postupak njihovog ostvarivanja. U skladu sa navedenim, od juna 2016. osiguranice ostvaruju pravo na vantjelesnu oplodnju u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, sa kojima je Fond zaključio ugovore o pružanju ovih usluga”, navode, pored ostalog, iz institucije na čijem je čelu Dragoslav Šćekić.

Usvajanje novih propisa

Zakon o MPO usvojen je na sjednici Skupštine 29. decembra, a u Službenom listu objavljen dva dana kasnije, a stupio na snagu 8. januara. Time je prestao da važi raniji, Zakon o liječenju neplodnosti asistiranim reproduktivnim tehnologijama iz 2009.

Krajem 2021. usvojen je i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji propisuje i prava iz domena liječenja steriliteta - broj postupaka koji osigurana lica mogu da urade na teret FZO i, prvi put, i pravo na jedan postupak liječenja muške neplodnosti metodom Micro TESE za sprovođenje postupka MPO.

Iz FZO pojašnjavaju da su usluge koje su ugovorene za zdravstvenim ustanovama u okviru postupaka MPO utvrđene Uredbom o obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koju donosi Vlada, na predlog Ministarstva zdravlja.

”Ovom Uredbom nisu obuhvaćene usluge: zamrzavanje embriona i krioembriotransfer (odmrzavanje embriona i novi transfer iz tih ciklusa), koje će se sada obezbjeđivati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Iz ovih razloga potrebno je donijeti izmjene i dopune Uredbe ili novu uredbu, na osnovu koje bi Fond pristupio utvrđivanju cijena tih usluga. Onda bi se pristupilo proširivanju ugovorne saradnje sa privatnim ustanovama za ove dvije nove usluge”, pojasnili su iz FZO.

Dodaju i da bi, nakon stvaranja pravnog osnova za te usluge, u informacionom sistemu trebalo podržati i njihovo evidentiranje - u skladu sa tim kako to predviđaju nova zakonska rješenja.

”Nakon stupanja na snagu novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, omogućeno je ostvarivanje prava saglasno zakonskoj odredbi. Povećana je starosna granica za ostvarivanje MPO sa 44 na 45 godina života, za osiguranice koje nemaju djece povećan je broj postupaka na četiri (umjesto tri), za osiguranice koje imaju jedno zdravo dijete, ograničen je broj postupaka na tri, za osiguranice koje imaju dvoje zdrave djece - dva postupka MPO. Proširenje prava u okviru MPO, koja su propisana novim zakonom, osiguranice ne mogu ostvarivati do donošenje podzakonskih propisa koji su u nadležnosti Ministarstva zdravlja”, kazali su iz FZO.

Neka prava, poput donacije, omogućavao je i raniji zakon o MPO, ali kako za više od deceniju nikad nisu usvojena i podzakonska akta, prava je nemoguće bilo ostvariti u praksi.

I klinike čekaju

Na dalje konkretne korake resora zdravlja čekaju i zdravstvene ustanove u Crnoj Gori u kojima se rade postupci MPO. Iz poliklinike “Moj lab” redakciji su kazali i da je period od usvajanja zakona dosta kratak i za same zdravstvene ustanove da bi se one pripremile za primjenu konkretnih finalnih zakonskih rješenja.

”Budući da zahtijevaju detaljna pravna, administrativna i tehnička pravila. Naša ustanova je uputila resornim institucijama - FZO i Ministarstvu zdravlja određene upite u vezi sa tumačenjem zakonskih rješenja i uopšte sprovođenja procedura. Za određeni dio rješenja, kako i sam zakon nalaže, potrebno je sačekati donošenje jasnih podzakonskih akata”, kazali su iz poliklinike “Moj lab”.

U odgovoru “Vijestima” dali su i komentare na uslove za ostvarivanje nekih pojedinačnih prava koja se predviđena novim zakonskim rješenjima. Tako će za donacije genetskog materijala i uvoz, kako su kazali, biti neophodno uspostaviti registre.

”Donacije gameta i uvoz polnih ćelija su procedure koje, prije svega, zahtijevaju određene registre i izradu jasnih i strogih podzakonskih akata u vezi sa istim, kao i u vezi sa bankama polnih ćelija, što nije u nadležnosti centara za IVF. Čitavo poglavlje zakona (poglavlje “IV Davanje (donacija) polnih ćelija i embriona) je posvećeno ovoj tematici, a definisanje bližeg uslova i načina obezbjeđivanja, provjere ispunjenosti uslova, distribucije, praćenja i uopšte kontrole postupaka donacija i uvoza polnih tkiva, polnih ćelija i embriona, će, shodno istom zakonu, biti uglavnom u nadležnosti Ministarstva zdravlja”, kazali su redakciji.

Klinike u Crnoj Gori i sada već čuvaju uzorke sperme i embrione, koje možda neće iskoristiti njihovi davaoci, ali bi potencijalno mogli biti donirani. Iz poliklinike “Moj lab”, a nezvanično i drugih, kažu da je za malo geografsko područje kao što je Crna Gora, i relativno malu populacije, “bolje uvoziti polne ćelije”.

”Zbog velike šanse da se srodnici sretnu ako je reproduktivni materijal sa našeg područja. Međutim, ni ove odluke nisu u nadležnosti centara... Vjerujemo i da je potrebno jasno definisati da se uvoz reproduktivnog materijala mora vršiti iz ovlašćenih i sertifikovanih banaka iz inostranstva sa dugogodišnjim iskustvom. Kako i ovo zahtijeva uređenje i odluku kroz pravilnike resornog ministarstva, ostajemo u nadi da će isti biti pripremljeni u što kraćem roku”, kažu iz klinike “Moj lab”.

Prema Zakonu o MPO, uvoz je dozvoljen “ako se polna tkiva, polne ćelije i embrioni ne mogu obezbijediti u Crnoj Gori”.

Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju prvi put predviđa i pravo na jedan postupak liječenja muške neplodnosti metodom Micro TESE za sprovođenje postupka MPO. Micro TESE je hirurško vađenje sperme iz testisa. Još nije poznato na koji način se to pravo uopšte može ostvariti, niti gdje.

Iz “Moj lab” poliklinike kazali su da se takav postupak još ne radi u njihovom centru, ali i da je ta ustanova u fazi tehnološke i kadrovske adaptacije kako bi proceduru što prije ponudili zainteresovanima.

Bonus video: