Biće sve spremno do juna ili ranije

Iz Ministarstva zdravlja uvjeravaju da će oni koji se bore sa sterilitetom prava iz novih propisa moći da ostvare i za manje od četiri mjeseca

7518 pregleda 0 komentar(a)
Krajem 2021. usvojeni su novi zakoni koji regulišu oblast liječenja steriliteta, Foto: Shutterstock
Krajem 2021. usvojeni su novi zakoni koji regulišu oblast liječenja steriliteta, Foto: Shutterstock

Zakonski rok za početak primjene propisa iz oblasti medicinski potpomognute oplodnje (MPO) je 8. jun i Ministarstvo zdravlja radi sve da procesi počnu i prije, kazali su juče iz tog resora “Vijestima”.

”Nova zakonska rješenja u vezi sa MPO u praksi treba da zažive od 8. juna 2022. To je rok koji je decidno propisan u prelaznim i završnim odredbama zakona u kojima se navodi da će se propisi za sprovođenje Zakona o MPO donijeti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona”, piše u odgovoru.

Zakon o MPO stupio je na snagu 8. januara.

Odgovor resora na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović u vezi sa početkom primjene novog zakonskog rješenja u oblasti MPO, kao i dijela Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji se odnosi na liječenje steriliteta stigao je tek pošto je tekst u vezi sa temom juče objavljen. Prethodno, Ministarstvu su, kao i drugim sagovornicima, upućena pitanja - najprije 10. februara, te ponovo 12 dana kasnije. Nakon novog upita, redakciji je iz MZ rečeno da se o svim pitanjima na temu obrate Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO). Iz FZO su redakciji tada kazali da većina postavljenih pitanja nisu u okviru njihove nadležnosti i da osiguranici ne mogu da ostvare nova prava sve dok ne budu donijeti podzakonski propisi, koji su u nadležnosti - resora zdravlja.

Povezani članci

25. Februar 2022.

Na papiru može, kod ljekara ne

Pitanja su se odnosila na neka i ranije propisana prava, sadržana u novom zakonskom rješenju - kao što je donacija, koja preko deceniju nije zaživjela u praksi. Pitanja redakcije odnosila su se i na set novih prava, kao što je mogućnost uvoza i izvoza polnih ćelija, polnih tkiva i embriona, na prava iz Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koja se tiču liječenja steriliteta.

”Zakoni ne ‘oživljavaju’ u praksi danom stupanja na snagu, jer je pravno nemoguće izrađivati podzakonske akte prije nego što je zakon usvojen. Propisi se usvajaju nakon zakona zbog čega je i ostavljen rok od šest mjeseci. Ministarstvo zdravlja intenzivno radi na inicijalnoj pripremi podzakonske regulative koju je potrebno donijeti na osnovu ovog zakona, a u toku je i postupak obrazovanja Komisije za MPO, kao posebno stručno savjetodavno tijelo za praćenje i kontrolu postupaka MPO, koje će između ostalog, učestvovati i u izradi propisa koji se donose na osnovu ovog zakona”, kazali su iz tog resora juče “Vijestima”.

MPO omogućava da se oni koji imaju problema sa plodnošću - žene bez partnera, te muškarac i žena u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, ostvare kao roditelji.

Zakon o MPO izglasan je u Skupštini 29. decembra. Tim zakonskim rješenjem, pored ostalog, dozvoljen je uvoz polnih ćelija, tkiva i embriona, kada se oni ne mogu obezbijediti u Crnoj Gori. To znači da će, kada nema donatora spermatozoida, jajnih ćelija i embriona u Crnoj Gori, njihov uvoz biti moguć iz neke sertifikovane banke.

Produžen je i period na koji može biti čuvan genetski materijal, a Klinički centar bi, pet godina od dana stupanja na snagu zakona, trebalo da organizuje banku tkiva i ćelija. Zakon dozvoljava i naučno-istraživački rad na embrionima koji nisu prikladni za unos u matericu žene, koje treba uništiti i koje lica od kojih potiču ne žele da koriste za sopstveni postupak MPO, niti da ih doniraju. Zakon o MPO, kao ni prethodno zakonsko rješenje, ne omogućava surogat.

Poslanici su istog dana većinom glasova podržali i Predlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Tako je parovima i ženama bez partnera koji nemaju djece, na teret države omogućeno da do godinu dana čuvaju embrione - dok žena ne napuni 45 godina. Zakon predviđa i četiri transfera tih embriona, do navršene 50. godine žene. Po tri, odnosno dva postupka i čuvanje embriona predviđeni su i za parove koji već imaju djecu.

Na teret države osiguranim licima oboljelim od maligne ili druge teže bolesti čije liječenje može dovesti do neplodnosti, ako nemaju djecu i imaju do 37 godina, sada je omogućena prezervacija fetilnosti i čuvanje reproduktivnog materijala na pet, odnosno 10 godina. Prvi put, priznato je i pravo iz osiguranja na jedan postupak liječenja muške neplodnosti metodom Micro TESE za sprovođenje postupaka MPO.

Bonus video: