Erdoganova supruga darovala vazu

Erdogan je sa suprugom posjetio Cetinje krajem avgusta prošle godine. Emine Erdogan je tom prilikom u društvu supruge predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Lidije Đukanović, posjetila Narodni muzej Crne Gore

4773 pregleda 5 komentar(a)
Lidija Đukanović i Emine Erdogan na Cetinju, Foto: Predsjednik.me/Iva Mandić
Lidija Đukanović i Emine Erdogan na Cetinju, Foto: Predsjednik.me/Iva Mandić

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan dobio je prošle godine sedam poklona, od kojih je najvredniji stigao od supruge turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Emine Erdogan.

Ona je Kašćelanu darovala vazu “Ahlat Vase” vrijednu 400 eura.

Erdogan je sa suprugom posjetio Cetinje krajem avgusta prošle godine. Emine Erdogan je tom prilikom u društvu supruge predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Lidije Đukanović, posjetila Narodni muzej Crne Gore.

Kašćelan je više poklona dobio od drugih gradonačelnika. Tako je od gradonačelnika Alba Julije, Gabrijela Plesa, dobio vezenu zastavu tog rumunskog grada. Vrijednost ovog poklona procijenjena je na 100 eura.

Kašćelan i Plesa su početkom oktobra na Cetinju potpisali Sporazum o bratimljenju dva grada.

Nekoliko dana kasnije gradonačelnik Skoplja Petre Šileg uručio mu je monografiju “Muzej na grad Skopje” (50 eura).

Nataša Petrovska, gradonačelnica Bitolja, uručila je Kašćelanu ikonu Sv. Nektarija Bitolskog (50 eura).

Prvi zamjenik gradonačelnika Harkiva Novak Oleksandr uručio je cetinjskom gradonačelniku umjetničku sliku vrijednu 100 eura.

Na isto toliko procijenjene su i grafičke mape “Kralj” i “Čudotvorac Cetinjski” Dimitrija Popovića, koju mu je uručilo Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro”. Njihova vrijednost procijenjena je na 100 eura.

Od direktora Kraljevskog pozorišta Zetski dom Ilije Subotića dobio je monografiju “Stoljeće crnogorskog državnog teatra - tri toma”, vrijednu 100 eura.

Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih, propisano je Zakonom o sprečavanju korupcije.

Protokolarnim se smatra poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura. Svi prijavljeni pokloni Kašćelana su vlasništvo grada.

Organ vlasti dužan je da izvod iz evidencije poklona koju vodi dostavi Agenciji do kraja marta za prethodnu godinu.

Bonus video: