Spust sa pet vrhova viših od 2.000 metara

Festival će okupiti ove godine ljubitelje skijanja van uređenih staza sa svih strana svijeta...

9056 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od samog starta su riješili da budu jedinstveni - da bude to prvi “Ski tour” festival u zemlji i regionu, da budu relativno mali, a opet toliko veliki da okupe skijaše iz različith zemalja, da se ne reklamiraju, a da opet za njih mnogi čuju. To im je pošlo za rukom - već treću godinu zaredom Udruženje “Ljubitelja prirode Crne Gore” okuplja ljubitelje turno skijanja koji osvajaju padine Durmitora, Hajle, Bogićevice i Prokletija, a opet velika prostranstva kriju dovoljno područja da ostave neotkrivena predjela za nove festivale.

Od ovog vikenda do 5. marta, ljubitelji turno skijanja imaće priliku da skijaju sa pet planinskih vrhova viših od 2.000 metara - Talijanka, Crni krš, Tromeđa, Pasji vrh i Bandijerna.

”Ski tour festival je iz nekoliko razloga poseban, zato što je potpuno drugačiji od ostalih događaja i nema sličnog na Balkanu, a koliko znamo ni u Evropi. Nikada nije bio promovisan, a uvijek su sva mjesta popunjena. Lijepa priča se lako širi, vjerujemo. U 7-10 dana, koliko traje ovaj događaj, učesnici koji dolaze iz raznih zemalja, od Kanade do Rusije, upoznaju se sa kulturom, tradicijom i istorijom Balkana, ali i njegovom divljom ljepotom, obilazeći ruralna područja i katune, planinske vrhove Prokletija, Durmitora, Hajle, Bogićevice, skijajući u tri zemlje u jednom danu. Pa gdje to još ima? I šta je više potrebno za sreću”, kaže za “Vijesti” Miljko Gigo Bulajić, organizator Festivala koji će se ove godine održati u dva termina.

Prva grupa skijaša, iz “pro” i “expert” kategorije, već uživa u čarima, kako organizatori ističu, nekih od najljepših planina u Evropi, dok će druga grupa iz “begginer” i “intermediate” kategorije, tu priliku imati od 11. do 18. marta.

”Vjerujemo da u Crnoj Gori postoji raj za ljubitelje turno skijanja i on se zove Bogićevica. Zamislite samo 54 ljudi okruženo desetinom vrhova, u snijegom okovanim kućama, bez dometa i telefona, a često bez struje, ali sa toplinom vatre i žarom u očima svakog jutra kada krenemo u pohod na neki novi vrh, birajući zemlju u koju ćemo odskijati, da li nazad u Crnu Goru, ili pak u Albaniju ili Kosovo. To je osjećaj slobode koji sve naše učesnike obuzme i tjera da nam opet dođu, da posjete naš događaj, da prenesu lijepu riječ o nama i našoj zemlji”, kaže Bulajić.

Učesnici Festivala, posebno iz inostranstva, osim što će uživati u turno skijanju i ljepotama planina, imaće priliku i da upoznaju kulturu i tradiciju Crne Gore, kao i da uživaju u kulinarskim specijalitetima lokalnog stanovništva

”Ono što našu zemlju, a samim tim i Ski tour festival čini posebnim jeste i činjenica da smo skoro uvijek sami u planini i imamo osjećaj da je ona tu samo za nas. Nema gužve i ski-liftova, nema puteva i automobila, samo divlja ljepota”, ističe Bulajić.

Malo li je? Upravo to je i razlog da se pojedini učesnici svake godine vraćaju “divljoj ljepoti” koja ih je očarala 2020. godine.

Turno, odnosno skijanje van uređenih staza i velikih skijališta, kako bi se uživalo u netaknutom i svježem snijegu, je zadnju deceniju sve popularnije među ljubiteljima zimskih sportova.

Udruženje već godinama veoma uspješno realizuje “Kajak fest” na Tari i “Zimski maraton” na Vučju, a Ski tour festival je dodatno upotpunio njihovu “ličnu kartu” uspješno organizovanih festivala.

Bonus video: