Jokić: Gornji tok rijeke Ćehotine treba proglasiti parkom prirode

"Pljevlja treba da budu prepoznata po seoskom turizmu, organskoj hrani, po arhitekturi, meandrima Ćehotine, pećinama..., a ne po termoeletrani i zagađenju vazduha" poručuje članica predsjedništva Građanskog pokreta URA

3957 pregleda 50 reakcija 3 komentar(a)
Ljiljana Jokić, Foto: URA
Ljiljana Jokić, Foto: URA

Članica predsjedništva Građanskog pokreta (GP) URA Ljiljana Jokić kazala je da "Gornji tok rijeke Ćehotine" treba proglasiti parkom prirode i dodala da iz URE u potpunosti i sa velikim zadovoljstvom podržavaju ovaj i sve slične primjere koji će doprinijeti unapređenju života građana, ali i zaštiti životne sredine.

Ona je prisustvovala javnoj raspravi održanoj u Pljevljima, o Nacrtu Odluke o proglašavanju zaštićenog područja "Gornji tok rijeke Ćehotine" i sa mještanima, predstavnicima institucija i predstavnicima nevladinih organizacija podijelila stav Građanskog pokreta URA i svoj stav o inicijativi "Za našu Ćehotinu".

"Na teritoriji Opštine Pljevlja trenutno ne postoji nijedan park prirode, te bi upravo ovaj bio prvi, i ujedno bi to bio jedan od prvih velikih koraka da se stanje u Pljevljima krene mijenjati na bolje. Kroz proglašenje ovog područja parkom prirode Pljevlja bi bila prepoznata na turističkoj karti svijeta i bila bi mnogo privlačnija za turiste" navodi se u saopštenju.

Ističe da Pljevlja treba da budu prepoznata po seoskom turizmu, organskoj hrani, po arhitekturi, meandrima Ćehotine, pećinama..., a ne po termoeletrani i zagađenju vazduha. "Vjerujem da je upravo ovaj korak proglašenja "Gornjeg roka rijeke Ćehotine" parkom prirode korak naprijed da se to i realizuje".

Ukoliko to područje bude proglašeno za park prirode, u njemu će, poručuje Jokić, biti zabranjeno vršiti radnje, aktivnosti i djelovanja kojima se ugrožava njegova vrijednost.

"Posebno je važno istaći da će se, sa zaštitom gornjeg toka Ćehotine, zaštititi i prirodno mrijestilište salmonidnih vrsta riba koje iz Otilovićkog jezera izlaze u gornji tok Ćehotine na mrijest. Pljevlja su prelijep grad, sa ogromnim potencijalom i Građanski pokret URA će raditi sve što može da on bude i prepoznat po svojim prirodnim ljepotama", zaključuje ona.

Bonus video: