Klizište ugrožava saobraćaj, deponija životnu sredinu

NVO “Medija tim” namjerava da očisti napušteni majdan u Lukovu, kod Nikšića, i da sadnjom medonosne biljke zaustave eroziju puta

6541 pregleda 2 komentar(a)
Klizište potkopava put, Foto: NVO “Medija tim”
Klizište potkopava put, Foto: NVO “Medija tim”

Na dvanaestom kilometru od Nikšića nalazi se selo Lukovo i u njemu odavno napušteni i zapušteni majdan, pretvoren u deponiju, a dio puta koji je uz njega počeo je da se urušava i predstavlja opasnost za saobraćaj.

Riječ je o regionalnom putu Nikšić-Šavnik, preko turističkog centra Vučje i vjetroparka Krnovo.

”Majdan je korišćen za eksploataciju pijeska potrebnog za sanaciju puteva u opštini Nikšić. Međutim, njegova dugogodišnja neplanska eksploatacija i nebriga lokalnog stanovništva ozbiljno su ugrozile saobraćaj jer je usljed pojave klizišta došlo do urušavanja dijela puta i postoji opasnost od potpunog uništenja, dok su deponije umnogome ugrozile životnu sredinu i biodiverzitet na ovom području”, upozoravaju iz NVO “Medija tim”.

Saopštili su da će pokušati da projektom “Jačanje svijesti građana Nikšića (Lukova) o pitanjima saobraćaja, zaštite životne sredine i podizanje nivoa ekološke svijesti u oblasti očuvanja i unapređenja biodiverziteta”, poboljšaju situaciju na terenu.

”Planiramo realizovati dvije akcije uređenja i čišćenja majdana, kao i akciju pošumljavanja duž putne zone medonosnom biljkom paulovnijom, koja se koristi za sanaciju klizišta. Zasadom 150 stabljika paulovnije zaustavićemo propadanje i eroziju lokalnog puta, poboljšati emisiju kiseonika i smanjiti emisiju štetnih gasova, a istovremeno ćemo obezbijediti pašu za pčele čime ćemo poboljšati biodiverzitet, zaštititi životnu sredinu i poboljšati bezbjednost u saobraćaju za sve učesnike koji se kreću ovim regionalnim putem”, kazao je izvršni direktor “Medija tima”, Duško Marković.

Projektom će, kako je rekao, nastojati da motivišu lokalno stanovništvo, prvenstveno mlade, da se uključe u kampanju zaštite životne sredine i unapređenja biodiverziteta na području Lukova. U tu svrhu planiraju da organizuju tri ekološke radionice sa mladima sa područja MZ Lukovo, kao i dvije tribine sa lokalnim stanovništvom sa temom značaja zaštite životne sredine. Na tribinama će stanovništvo Lukova upoznati sa planiranim aktivnostima, pozvati ih da se uključe u akcije sanacije i uređenja majdana, a promovisaće i Informator o zaštiti životne sredine od emisije štetnih gasova.

Prema riječima Markovića, namjeravaju da u akcije čišćenja i pošumljavanja, pored volontera njihovog udruženja, uključe i mlade Lukova, volontere NVO “Agro-eko Lukovo”, kao i druge NVO koje se bave zaštitom životne sredine i sve ljubitelje prirode.

Nakon pomenutih akcija, namjeravaju da postave tri info-table sa obavještenjima o mjerama zaštite u saobraćaju i zabrane odlaganja otpada na majdanu.

”Pošumljavanje će dati veliki doprinos očuvanju biodiverziteta ovog lokaliteta i dizanju svijesti mještana o očuvanju prirodne sredine, a na prvom mjestu sačuvaće regionalni put od dalje devastacije”, kazao je Marković.

Tokom trajanja projekta ići će i medijska kampanja “Neka bude čisto - da vozim sigurno”, tokom koje će dijeliti propagandni materijal kako bi podigli svijest lokalnog stanovništva i učesnika u saobraćaju o značaju zaštite životne sredine i veće bezbjednosti u saobraćaju.

Marković je istakao dobru saradnju sa Sekretarijatom za uređenje prostora i zaštitu životne sredine sa kojim su formirali radnu grupu koja će uraditi zajedničku strategiju u cilju postizanja što boljih rezultata zacrtanih projektom, a sve u cilju uklanjanja divljih deponija sa pomenutog područja, kao i veće bezbjednosti u saobraćaju.

Projekat je podržalo Ministarstvo za kapitalne investicije na konkursu za NVO o zaštiti životne sredine u saobraćaju.

Bonus video: