Od utorka žiro-račun i SMS broj za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine

Još uvijek se ne preporučuje slanje materijalne pomoći, zbog ograničenih prijemnih kapaciteta, ali se očekuje da će se transport organizovati tokom narednih nedjelja

11771 pregleda 135 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Crveni krst Crne Gore
Foto: Crveni krst Crne Gore

Crveni krst Crne Gore će od utorka, 1. marta aktivirati žiro-račun za pomoć ugroženom stanovništvu u Ukrajini, kao i SMS broj, putem kojeg će građani moći donirati određena sredstva.

Broj žiro-računa putem kojeg građani mogu uplatiti sredstva je 520-5188-31 kod Hipotekarne banke, dok je broj za slanje SMS poruka 15888, kod sva tri mobilna operatera - Telekoma, Telenora i M-tela. Cijena slanja jedne SMS poruke iznosi jedan euro.

Iz CKCG su saopštili da se, prema posljednjim informacijama Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, još uvijek ne preporučuje slanje materijalne pomoći, zbog ograničenih prijemnih kapaciteta, ali se očekuje da će se transport organizovati tokom narednih nedjelja.

"Imajući to u vidu, ali i zbog činjenice da kao humanitarna organizacija želimo da pružimo mogućnost građanima da doniraju željena sredstva, apelujemo da se prikuplja higijena za žene i bebe (pelene, vlažne maramice, ulošci) i setovi za prvu pomoć. Na teritoriji Crne Gore se prema posljednjim informacijama već nalazi manji broj ukrajinskih porodica i shodno tome u nekim opštinskim organizacijama smo počeli primati prve zahtjeve za pomoć", dodaje se u saopštenju.

Kazali su i da je Crveni krst Crne Gore u kontinuiranoj komunikaciji sa predstavnicima Međunarodnog komiteta, Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i Crvenog krsta Ukrajine, kako bi u skladu sa potrebama djelovali i pružili neophodnu podršku ugroženom stanovništvu Ukrajine.

Bonus video: