MVP: U Ukrajini sedam crnogorskih državljana koji namjeravaju da napuste tu zemlju

"U očekivanju deeskalacije situacije u Ukrajini, djelujemo i preduzimamo mjere zajedno sa našim EU i NATO saveznicima, pridružujući se sankcijama koje je Savjet EU uveo prema Rusiji, u čemu imamo i javnu podršku zapadnih partnera, prvenstveno Sjevernoatlantskog saveza"

13563 pregleda 37 reakcija 2 komentar(a)
Pripadnici Ukrajinske teritorijalne odbrane u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, Foto: Reuters
Pripadnici Ukrajinske teritorijalne odbrane u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, Foto: Reuters

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) saopštilo je danas da se trenutno u Ukrajini nalazi sedam crnogorskih državljana koji namjeravaju da napuste tu zemlju.

"Na putu ka graničnim prelazima između Ukrajine i Mađarske je četvoro naših državljana, dok se ka rumunskoj granici uputio jedan. Zbog ogromne gužve sa ukrajinske strane, nije izvjesno kada će preći na teritorije ovih zemalja. Svi oni su u intenzivnoj komunikaciji sa našim diplomatskim predstavnicima, koji prate njihovo kretanje i pružaju neophodnu logističku podršku kako bi što prije bili na bezbjednom", ističe se u saopštenju MVP.

Oni su dodali da su angažovali sve raspoložive kapacitete i da svakodnevno koordiniraju i komuniciraju sa institucijama zemalja tranzita, kako bi se obezbijedili uslovi za nesmetan prolazak crnogorskih državljana, uprkos sukobima, policijskom času i nepredvidivoj bezbjednosnoj situaciji.

"Istovremeno, osim sa crnogorskim državljanima koji se kreću prema graničnim prelazima Ukrajine, Operativni tim Ministarstva vanjskih poslova poslova i osoblje Ambasade u Kijevu, u stalnom su kontaktu i sa našim državljanima koji su ostali u Ukrajini. U očekivanju deeskalacije situacije u Ukrajini, djelujemo i preduzimamo mjere zajedno sa našim EU i NATO saveznicima, pridružujući se sankcijama koje je Savjet EU uveo prema Rusiji, u čemu imamo i javnu podršku zapadnih partnera, prvenstveno Sjevernoatlantskog saveza", poručili su iz MVP.

MVP je dostavilo i Tviter objavu koju je retvitovao zvanični porfil NATO.

Bonus video: